Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Nincs bérmegállapodás a MÁV-nál

2001.12.22. 16:59
Kapcsolódó cikkek (1)
A Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) szombati ülésén sem született megállapodás a 2002. évi bérekről annak ellenére, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) elfogadta, a Vasutasok Szakszervezete pedig megállapodás közelinek értékelte a MÁV Rt. ajánlatát - áll a vasúttársaság MTI-hez eljuttatott közleményében.
A közlemény szerint a MÁV az ülésen fenntartotta december 7-i 9,25 százalékos jövő évi bérfejlesztési ajánlatát, sőt kész volt elfogadni a VSZ és a MOSZ által beterjesztett, utazó szolgálatot ellátó munkavállalók differenciálás nélküli alapbéremelésre vonatkozó módosító indítványát is, ám a VDSZSZ továbbra sem engedett eredeti követeléseiből.

Ajánlatát arra alapozta a MÁV, hogy jövőre a GDP 5,5 százalékkal, a fogyasztói árak 6,5 százalékkal emelkednek. A VDSZSZ 2002-re 9,25 százaléknál nagyobb, a VSZ 10,25 százalékos béremelkedést szorgalmaz - derül ki a közleményből.

A tárgyalások a MÁV és a szakszervezetek által két éve megkötött hároméves megállapodásról folynak, amelynek esetleges felmondását korábban a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) kilátásba helyezte.

A vita középpontjában a megállapodásban szabályozott bérfejlesztés módja áll. A béremelés mértékét a MÁV a dokumentumban meghatározott inflációhoz és a GDP-növekményhez, a szakszervezetek viszont a nemzetgazdasági átlagbérekhez viszonyítaná.

A MÁV úgy látja, hogy a szakszervezetek nem mérik fel helyesen a nemzetgazdaságban végbemenő változásokat, többek között azt, hogy az infláció alacsonyabb lehet az eredetileg prognosztizáltnál - fogalmaz közleményében a vasúttársaság.

A MÁV szerint a legközelebbi tárgyaláson megtörténhet, hogy 9,25 százaléknál kisebb ajánlatot tesznek. Felhívják a figyelmet arra is, hogy amennyiben január 20-ig nem jön létre a megállapodás, egyoldalúan végrehajtják a vasutasok béremelését.

A tárgyalásokat január 8-án folytatják a munkáltató és az érdekképviseletek vezetői - derül ki a közleményből.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!