Vilma
-7 °C
4 °C

Feloldották a D-008-as tiszt adatainak titkosságát

2002.08.22. 15:11
Az egykori kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság MSZP-s tagja jövő héten nyilvánosságra hozná az érintett személyek nevét. Az SZDSZ-es elnök türelemre int. Eközben Lampert Mónika belügyminiszter feloldotta a D-008-as tiszt adatainak titkosságát.
Az egykori kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság szocialista tagja nyilvánosságra szeretné hozni jövő kedden az érintettek listáját. Mécs Imre, a testület szabad demokrata elnöke viszont azt kéri Tóth Károlytól, hogy ne közölje idő előtt a névsort. A politikus ugyanis úgy véli, először be kell fejeznie a bizottságnak a munkát, és csak ezt követően szerencsés közölni az ügynöklistát.

Feloldották a D-008-as adatainak titkosságát
Lamperth Mónika belügyminiszter törvényben foglalt hatáskörében eljárva a "D-008" tiszt munkajogviszonyának tényével, időszakával és általános tartalmával kapcsolatos adatok minősítésének megszüntetéséről döntött - tájékoztatta a Belügyminisztérium csütörtökön közleményben az MTI-t. A belügyminiszter döntéséről értesítette Mécs Imrét (SZDSZ), a rendszerváltozás utáni kormányok tagjainak állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnökét.
Tóth javaslata

Tóth Károly már kedden nyilvánossá tenné az egykori kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság rendelkezésére álló információkat. A szocialista politikus az Indexnek nyilatkozva hangsúlyozta, csak két feltétel teljesülése esetén tenné ezt meg. Az egyik, hogy minden titokgazda oldja fel az adatok titkosságát, a másik pedig, hogy az érintettek járuljanak hozzá személyes adataik nyilvánosságra hozatalához.

Tóth Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy a listával kapcsolatos javaslatát munkaanyagként kívánja a bizottság elé terjeszteni. Arra a kérdésre, hogy mit tesz akkor, ha Mécs Imre a testület elnöke ezt nem támogatja, a szocialista politikus úgy válaszolt, Mécs és közte mindig jó munkakapcsolat volt, mindent megtudtak beszélni és biztos abban, hogy ez ezúttal is így lesz.

Mécs még várna

Mécs Imre, a kormánytagok esetleges érintettségét vizsgáló bizottság szabad demokrata elnöke viszont úgy véli, csak a testület munkájának befejezése után szerencsés közzétenni az érintettek listáját. Mécs ezért türelemre inti Tóth Károlyt, és azt kéri, ne közölje az érintettek névsorát. A politikus a testület jövőbeni munkájával kapcsolatban úgy vélekedett: amennyiben a bizottság - ellenzéki tagjainak távolmaradása miatt - a továbbiakban sem lesz határozatképes, a legmagasabb fórum, az Országgyűlés dönt majd a bizottsági vizsgálat eredményének, az érintettek nevének nyilvánosságra hozataláról. Erre - mint mondta - legkorábban a parlament első plenáris ülésén, a szeptember 10-ével kezdődő héten kerülhet sor.

Boros megszólalt
Jogosulatlan adatkezelés alapos gyanúja miatt fog eljárást indítani ismeretlen tettes ellen Boros Imre a vele kapcsolatos "eddigi és további" adatközlések ügyében. Az Orbán-kormány PHARE-ügyeket koordináló tárca nélküli minisztere az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a rendőrség államtitoksértés alapos gyanúja miatt vizsgálódik a Népszabadság című napilapnál, amely az állambiztonsági múltjával kapcsolatos - szerinte hamis - dokumentumokat tett közzé. Leszögezte: csak a törvényes rend helyreállítása esetén járul hozzá az adatainak nyilvánosságra hozatalához és hozzátette, hogy aktívan részt kíván venni a parlament előtt fekvő átvilágítási törvényjavaslatok megvitatásában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.