Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Gyurcsány, az alkotmánysértő

2005.03.19. 12:26
A Magyar Demokrata Fórum az Alkotmánybírósághoz fordult "a kormány ügyrendjének alkotmányellenessége miatt" - tudatta sajtóközleményben a párt az MTI-vel. Batiz András kormányszóvivő a hírügynökség érdeklődésére közölte: állnak elébe az alkotmányossági próbának.
A Magyar Demokrata Fórum a jogállami normákkal összeegyeztethetetlennek tartja, hogy a miniszterelnök a kormányülések között kormányrendelet saját hatáskörben történő kiadására kapott felhatalmazást. Az MDF a kormány lépését a jogalkotás hatályos és alkotmányos rendjébe való súlyos beavatkozásnak tartja, ezért beadványában az alkotmánysértés megállapítását és az alkotmánysértő rendelkezések megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Túl sokáig volt vállalatvezető

A sajtóközlemény emlékeztet arra: a Gyurcsány-kormány 2004 októberében, hivatalba lépése után néhány nappal módosította a kormány ügyrendjéről szóló kormányhatározatot, felhatalmazást adva a miniszterelnöknek - a kormányülések közötti időtartamban - kormányrendelet kiadására.

A párt szerint "ez a lépés is azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc szerepet téveszt, amikor vállalatvezetőként igyekszik irányítani az országot". Magyarország miniszterelnöke - fűzik hozzá - úgy tűnik, túl sokáig dolgozott vállalatvezetőként, ahol kénye-kedve szerint hozhatott egyszemélyes döntéseket. Kormányfőként ezt nem teheti meg, hiszen ezzel megsérti a magyar alkotmányt, megsérti a demokrácia iránt elkötelezett magyar választókat.

Állnak elébe

Batiz András kormányszóvivő az MTI-vel az ügy kapcsán azt közölte: a kabinet egy régi gyakorlatot szentesített jogilag tavaly októberben. Az ügyrendről szóló kormányhatározat megváltoztatása nyomán a miniszterelnök a kormány előzetes felhatalmazásával és utólagos jóváhagyásával élhet rendeletalkotási jogával. Batiz András elmondta, állnak az alkotmányossági próba elé.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.