Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Kisgazdásodás az MDF-ben

2004.03.22. 11:53
Kisgazdák alkották az új támogatói "tömegbázist" Dávid Ibolya számára az MDF szombati kampánynyitóján. A párton kívül népszerű pártelnöknek szüksége is van új szövetségesekre, ugyanis látványosan fogy a belső támogatók tábora. A Fidesszel szembeni függetlenség stratégiájában eddig fő szövetségesként számon tartott Katona Kálmán épp a kampány kezdete előtt egy lapinterjúban jelentette be, hogy lemond általános alelnöki posztjáról.
A MDF számos befolyásos politikusa nélkül hirdette meg szombaton Dávid Ibolya, hogy pártja "átlépte a Rubicont", azaz parlamenten kívüli pártök szövetségében indul neki az európai parlamenti választásoknak. A Fórum parlamenti frakciójának egy jelentős csoportja a távolmaradással sokadszor is jelezte, hogy nem támogatja a pártelnök által kijelölt irányvonalat.

Lefideszesezték

A "normális Magyarországért" szlogennel induló elnöknek már a kétpártrendszert, azaz az MSZP-t és a Fideszt egyaránt kárhoztató monoki nyilatkozat elfogadásakor szembesülnie kellett a képviselőcsoport passzív rezisztenciájával. A frakció tagjai közül csupán Herényi Károly frakcióvezető és Csáky András, az országos választmány elnöke volt jelen a dokumentum hivatalos közzétételén, miközben Horváth Balázs, az Antall-kormány egykori belügyminisztere "népfrontosnak" minősítette a szöveg üzenetét. A nyíltan kritikus megnyilatkozás újabb belső ellentéteket gerjesztett: a párt alelnöke, Szőke László "lefideszesezte" Horváthot, Szászfalvi László viszont ezért Dávid Ibolyával szólalkozott össze a parlament folyosóján.

A honatyák ellenállásába ütközött a választmány által kibocsátott hűségnyilatkozat is, amelyben a frakciótagoknak aláírásukkal kellett volna demonstrálniuk egyetértésüket azzal, hogy a párt önállóan indul a júniusi az EP-választáson. A képviselők arra hivatkoztak, hogy egy hasonló tartalmú nyilatkozatot már a ciklus elején is tenniük kellett, amelynek főként az volt az oka, hogy Dávid Ibolya egykori bizalmasa, Hende Csaba meglepetésszerűen Orbán Viktorhoz, illetve a polgári körökhöz igazolt át.

Csendben lelépett

Váratlanul távozott általános alelnöki posztjáról Katona Kálmán is. A Fidesszel szembeni függetlenség stratégiájában Dávid Ibolya fő szövetségesének számító korábbi fideszes miniszter a Népszabadságnak adott múlt heti interjújában "jelentette be" lemondását. Az egykor MDF-es, majd fideszes, a 2002-es választási vereség után pedig ismét MDF-essé vált politikus hirtelen második emberré emelése azonnal zúgolódást váltott ki a párt több fórumán. A Dávid belső emberének számító Katona szintén távolmaradt a monoki találkozótól, és nem vett részt a kampánynyitón sem.

Az alelnök azt követően lépett vissza, hogy Dávid Ibolyával akaratával szemben nem kaphatta meg az EP-lista első helyét. Az Index információ szerint Katona amellett kardoskodott, hogy a párt CDU-CSU-s kampánytanácsadói ajánlatának megfelelően olyan politikus kerüljön a névsor élére, aki ki is megy Brüsszelbe.

Megbízható szövetséges

Lezsák Sándorral, Balsai Istvánnal, Font Sándorral és Horváth Balázzsal ellentétben, akik közül egyébként többen korábban Dávid támogatói voltak, a szombati sportcsarnokbeli eseményen ott volt a Deák József, a Független Kisgazdapárt jelenlegi elnöke, valamint a párt számos tagja. Az MDF-ben szintén Dávid Ibolya erősen vitatott lépései közé sorolják az FKGP-vel kötött szövetséget, különösen azért, mert a Torgyán József kizárása után feltűnt vezetői csoportok is perben állnak egymással. A Magyar Nemzet szerint Deák József ellen az elnök bejegyzésének módja miatt vizsgálódik az ügyészég, és elképzelhető, hogy okirat hamisítás miatt vádat emelnek ellene.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!