Hajnalka
-1 °C
15 °C

Az MDF szerint a jóléti rendszerváltás csak szemfényvesztés

2003.06.21. 19:03
Az MDF országos választmánya bírálta a kormány privatizációs terveit, és az elnökség után a választmány is megvonta a bizalmat Hende Csabától, a párt volt alelnökétől.
A Magyar Demokrata Fórum országos választmánya szerint a jóléti rendszerváltás ígérete egyértelműen szemfényvesztés, mert amíg a kormány csak 100 vagy 200 napos programokban gondolkodik és nem a négyéves vagy ennél hosszabb távú elképzelésekben, addig nem tudja kezelni az ország gazdasági és szociális problémáit - hangzott el a testület szombati ülését követő sajtótájékoztatón.

"Az MDF országos választmánya felszólítja a kormányt, hogy tegye egyértelművé az energetikai szektorral kapcsolatos igazi szándékait" - mondta Katona Kálmán, a párt általános alelnöke az elmúlt egyéves kormányzati időszakról, valamint az ellenzék szerepéről elfogadott határozatot ismertetve.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány nemrégiben döntött a Mol-részvények eladásáról, a "napokban elfogadott gáztörvény ürügyén nyíltan törekszik meggyengíteni az ország egyik legfontosabb alapvető infrastruktúráját ellenőrző Magyar Energia Hivatal pozícióját és függetlenségét". Ráadásul még mindig nem világos, hogy a kormányzat mit kíván tenni az ellátás biztonságának tartós garantálása, a liberalizálódó piacon a Magyar Villamos Művek Rt. pozícióinak megtartása, és a megfizethető villany és gázárak érdekében.

Az általános alelnök szerint joggal felvethető a kérdés, hogy a kormány tudatosan kíván-e lemondani egy alapvető fontosságú stratégiai területen az állami pozíciókról.

Csáky András szólt arról is, hogy a választmány öt megye vezetőségének kezdeményezésére foglalkozott Hende Csaba ügyével, aki az MDF volt alelnöke, Dávid Ibolya igazságügy-minisztersége alatt pedig politikai államtitkára volt a tárcának.

Csáky András elmondta, hogy a választmány egyetértett az országos elnökség által korábban meghozott állásfoglalással, mely szerint az elnökség egyhangú döntése értelmében Hende Csaba a továbbiakban nem élvezi az MDF országos elnökségének bizalmát, emellett az országos választmány is megvonta a bizalmát tőle.

Katona Kálmán elmondta, hogy öt megye vezetősége azt is kezdeményezte, hogy a választmány tegyen ajánlást a képviselőcsoportnak, hogy Hende Csabát zárja ki a frakcióból. Erről a javaslatról azonban a választmány nem szavazott, mert a jelenlévők nagy többsége nem támogatta azt.

Hende Csaba az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.