Judit
3 °C
6 °C

Dávid kontra Ibolya

2001.01.26. 14:45
Minden bizonnyal ismét pártelnökké választják a posztra egyetlen jelöltként pályázó Dávid Ibolyát a Magyar Demokrata Fórum hétvégi tisztújító országos gyűlésén. Ezzel nagyjából megpecsételődik a Fidesszel kötendő választási együttműködés sorsa is, amelyet a legutóbbi nyilatkozatok szerint leghamarabb ősszel kíván megkötni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot mára éppen-éppen elérő párt.
Annak ellenére, hogy a tavaly februárban Fidesz pártelnöknek választott Kövér László már 2000-ben tető alá akarta hozni, nehezen áll össze a jobbközép pártok választási együttműködése. Az utóbbi hetek botrányai miatt a nagyobbik kormánypárt, amellett, hogy határozottan érdekének tekinti megerősödésüket, óvatosan kezeli a kisgazdákat, a Dávid Ibolya vezette MDF-fel pedig, amely maga is megosztott e kérdésben, úgy tűnik, minden igyekezete ellenére sem tud megegyezni.

Torgyán nem kér Orbán esti kávéjából
A kisgazdák vezetője nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppúgy kávézna vele munkaidő után, mint a pártból nemrég távozott Lányi Zsolttal. Jelezte, pártügyekről nem kíván a kormányfővel beszélni, mert ez belügye a kisgazdáknak.

Bővebben..

Dávid az önálló indulás mellett

Szombaton Gödöllőn tart tisztújító országos gyűlést a demokrata fórum, ahol már borítékolható az egyetlen induló Dávid Ibolya újbóli megválasztása, ez pedig a választási együttműködés további halasztását is jelenti. Az elnök asszony a fórum január elejei választmányi ülését követően öntött tiszta vizet a pohárba, amikor határozottan kijelentette: bár továbbra is elsődleges szövetségesüknek tekintik a Fideszt, a közeljövõben nem kötnek vele választási szövetséget, és önállóan készülnek a 2002-es megmérettetésre.

A fenti megfogalmazás persze nem teljes visszautasítás, Dávid szerint csupán arról van szó, hogy a már kész programok ismeretében tanácsosabb az együttműködés feltételeinek rögzítése. Csáky András, az országos választmány elnökének pénteki, Magyar Hírlap-beli nyilatkozata alapján ez leghamarabb ősszel várható.

Balsai szerint az időhúzás veszélyes

Dávid Ibolya
jubileumi Szféra Estélyen
Az MDF-en belül többen, például Balsai István frakcióvezető nem várnának a programok megszületéséig, és minél hamarabb rögzítenék a Fidesszel az együttműködés feltételeit. A megállapodást - ahogy azt a frakcióvezető az Indexnek kifejtette - szerintük veszélyezteti az időhúzás, és a fórumnak minél hamarabb igent kéne mondania a Fidesz ajánlatára: a harminc egyéni és a húsz listás helyre. Balsai elmondása szerint egyébként egy-két ember kivételével a teljes képviselőcsoport a választási szövetség mihamarabbi megkötését sürgeti.

Balsai kijelentése magánvélemény

A tisztújító gyűlés előtt pár nappal éles vita alakult ki a frakció és a pártestületek között ezügyben, ám a Balsai álláspontját támogatókat Csapody Miklós alelnök arra emlékeztette, hogy a választmány legutóbbi ülésén maguk is megszavazták a pártelnök választásokra vonatkozó elképzeléseit, Dávid Ibolya pedig a Népszabadságnak nyilatkozva egyszerűen magánvéleménynek tekintette a kijelentéseket. Csapody ugyanott elmondta még: Balsai nyilatkozata nem a frakció egységes álláspontját tükrözi, és a szövetség kérdésében nincs véleménykülönbség, csupán a közös jelöltek számában.

Mit ajánl a Fidesz
Kövér László karácsony környékén megfogalmazott, Dávid Ibolyának címzett levelet - amelynek tartalmát a Magyar Nemzet közölte -szerint a Fidesz feltétel nélkül támogatná az MDF jelenlegi 16 képviselőjének indulását mostani választókerületében, és a fórum összesen harminc választókörzetben indíthatna jelöltet a 176-ból. Az ajánlat szerint mind az egyéni választókerületekben, mind az országos és a területi listákon közös jelölteket állítana a két párt. A Fidesz emellett húsz olyan helyen biztosít lehetőséget listáján az MDF jelöltjeinek, ahol képviselői 1998-ban mandátumot szereztek. A pártelnök levelében hangsúlyozta, tekintettel kell lenni a Fidesz érdekeire is, valamint arra, hogy a vezető kormánypárt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel és a Fidelitasszal is választási megállapodásra készül. A 176 egyéni választókörzetből összesen harmincban állíthatna jelöltet a Magyar Demokrata Fórum. A 16 jelenlegi képviselő mellett további 14 helyen hajlandó támogatni a Fidesz az MDF által megnevezett jelöltet. Ezek a körzetek: Baranya 3., 4. Baranya 4. (Pécs, Komló), Békés 7. (Mezőkovácsháza), Borsod-Abaúj-Zemplén 4., 7. (Miskolc, Kazincbarcika), Budapest 3., 5., 16., 20., 23., 31., Fejér 6. (Sárbogárd), Jász-Nagykun-Szolnok 5. (Kunszentmárton) és Komárom-Esztergom 1. választókerület (Tatabánya).

A Fidesz cserébe azt kéri az MDF-től, hogy feltétel nélkül támogassa a Fidesz és az MKDSZ jelenleg mandátummal rendelkező képviselőinek jelölését.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!