Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Az MDF módosítaná a KRESZ-t

2003.04.02. 15:45
Az MDF törvénymódosítást kezdeményez, hogy a megkülönböztető jelzések nélkül haladó mentők, tűzoltók és a rendőrök is használhassák a buszsávokat anélkül, hogy büntetésre kellene számítaniuk. Csampa Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a bekamerázott Rákóczi út buszsávjaiban haladó mentősök már meg is kapták a feljelentéseket a rendőrségtől, mert nem volt a járműveken bekapcsolva a kék villogó.
Az MDF-frakció javasolja, hogy a KRESZ módosításával a mentősök, a rendőrség, a tűzoltóság, a szemétszállítás, valamint a posta autói használhassák a buszsávokat. Csampa Zsolt országgyűlési képviselő - aki Lamperth Mónika belügyminiszterhez és Csillag István gazdasági miniszterhez fordult az ügyben - szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a KRESZ rendelkezik az autóbuszforgalmi sáv használatáról, de hiányosan.

Feljelentett mentősök

A bekamerázott Rákóczi út szélső sávjában a megkülönböztető jelzést nem használó mentősök, postások már megkapták a rendőrségtől a feljelentéseket. A politikus hangsúlyozta, hogy a villogó lámpa vagy a sziréna használata nem minden esetben indokolt, de ezek a gépjárművekkel ettől függetlenül kiemelt feladatot látnak el.

Mindenki pártolja az MDF-es javaslatot

Csampa Zsolt közreadta Csillag István válaszlevelét, amelyben a miniszter közli, hogy a KRESZ felülvizsgálatára 2003 második fél évében, az EU-jogharmonizációhoz kapcsolódva lát lehetőséget. Az MDF-es politikus úgy véli, hogy nem kell még fél évet várni, hanem egy kormányrendelettel módosítani lehet a KRESZ-t. Közölte, a Magyar Autóklub, a mentőszolgálat és a rendőrség is támogatja javaslatát. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a belügyminisztertől még nem kapott választ; amennyiben 30 napon belül nem érkezik meg a reagálás, a parlamentben fog felszólalni ez ügyben.

Az ORFK csak jogalkalmazó

"A rendőrség törvényben foglalt feladatának megfelelően következetesen ellenőrzi és szankcionálja a buszsávban engedély nélkül haladó gépjárművek vezetőit, üzemben tartóit" - áll az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. Az ORFK a közelmúltban a buszsávok használata körül kialakult vitával kapcsolatban tartotta szükségesnek álláspontja közzétételét.

Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóságának helyettes vezetője az MTI-nek hozzátette, a rendőrség csak jogalkalmazó, ugyanakkor bíznak abban, hogy a KRESZ felülvizsgálata során sikerül rendezni a buszsávok használatának kérdését; ehhez az ORFK minden szakmai segítséget megad.

A KRESZ alapjai

A magyar KRESZ alapjául szolgáló 1968-as Bécsi Egyezmény szabályozza a buszsávok kialakításának feltételeit, de nem rendelkezik arról, kik és milyen feltételekkel használhatják őket; a kérdés rendezését a dokumentumot ratifikáló tagállamok hatáskörébe utalja. A buszsávokat figyelő fővárosi kamerarendszert tavaly december közepén adták át, az első héten 305 esetben kezdeményezte a rendőrség az üzembentartó megkeresését, valamint a szabálysértést elkövető személyazonosságának megállapítását és feljelentését. A buszsávban történő szabálytalan közlekedésért 30 ezer forintig terjedő bírság és egy büntetőpont jár.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.