Natália
-3 °C
7 °C

Medgyessy szeptemberben átalakíthatja kormányát

2004.06.08. 07:22
Az európai parlamenti választások után Brüsszelbe költöző Lévai Katalin esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter utóda várhatóan Göncz Kinga lesz. A miniszterelnök egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy kormányában szeptember 1-jétől további változások várhatók.
Göncz Kinga, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára lesz Lévai Katalin utóda az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszteri poszton - erősítették meg nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselők hétfőn az MTI információját.

Göncz Kinga 57 éves, pszichiáter, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumban a szociális területet felügyeli politikai államtitkárként. Medgyessy Péter miniszterelnök egy hétfői televíziós interjúban elmondta: ezen a héten bejelenti, hogy ki lesz az új esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter, mivel Lévai Katalin várhatóan európai parlamenti képviselőként folytatja munkáját.

A Népszava úgy tudja, a kormány másik új tagja Baráth Etele lehet, aki a szintén uniós posztot vállaló Juhász Endre tisztségét örökölné.

A Magyar Hírlap szerint számos változat létezik attól függően, hogy az SZDSZ, illetve az MSZP milyen eredményt ér el a június 13-ai EP-választáson, és a koalíciós partnerek milyen pozícióból tárgyalhatnak majd egymással. Legbizonytalanabb helyzetben a szabaddemokraták kormányzati kulcsembere, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter van.

Kuncze Gábor, a koalíciós partner SZDSZ elnöke szerint az EP-választás utáni minisztercserék terveiből semmi sem igaz.

Göncz Kinga életrajza
Göncz Kinga 1947. november 8-án született Budapesten. 1972-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, ezt követően 1978-ban pszichiáter szakvizsgát tett. 1986-ig pszichiáterként dolgozott, 1982-1989 között az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet adjunktusa. Jelentős szerepet vállalt a szociális asszisztensképzés kialakításában, a szociális intézmények szervezetfejlesztésében. 1990-től pszichoterápiás magánpraxist folytat. 1989-től az ELTE Szociológiai Intézet Szociálpolitikai Tanszékének adjunktusa és 1998-tól előad a Közép-Európai Egyetem Jogi Tanszékén.

1992. évtől kezdődően több tanulmányi úton vesz részt az Egyesült Államok egyetemein, ahol előadásokat is tart. 1994-től a Partners Hungary Alapítvány igazgatója, ahol működési területe a mediációs, konfliktus-kezelési, tárgyalástechnikai tréningek, intézményi üzleti ügyek mediációja, társadalmi részvételi folyamatok facilitálása. Angol és német nyelvismerettel rendelkezik. Házas, férje dr. Benedek László. Két felnőtt gyermeke van. 2002. május 27-én kinevezték az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkárává.

(Forrás: eszcsm.hu)

Más változások is

A kormányban lehetnek más személyi változások is, ám ezt még korai fölvetni, mondta a miniszterelnök a Magyar Televízió Dolgozószoba című műsorában. "Végig fogom gondolni, augusztusban a szükséges koordinációt, a szükséges egyeztetést lefolytatom, és szeptember 1-jétől lesznek (...) más változások is" - közölte.

A kormány szervezeti átalakításával kapcsolatban Medgyessy Péter elmondta, hogy két fontos területre összpontosít: a fejlesztések kérdésére és a társadalmi igazságtalanságok csökkentésére. "Európa a fejlesztésekről szól, ahhoz tudunk pénzeket kapni"; ennek összehangolására külön kormányzati szervre van szükség - mondta, hangsúlyozva: ez nem igényel többletlétszámot, a korábbi európai uniós ügyekkel foglalkozó tárca nélküli posztot "váltja át" erre a feladatra.

Mint mondta, a társadalmi igazságtalanságok csökkentését szolgáló összehangolt megoldások keresése az elmúlt napokban már megalakult társadalompolitikai kabinet feladata lesz. "A következő két év elsősorban (...) két dologról fog szólni: modernizációról - építkezésekről, beruházásokról, új munkahelyekről, képzésről - és azoknak az igazságtalanságoknak a folyamatos csökkentéséről, amire (...) lehetőségünk nyílik" - fogalmazott a kormányfő.

Előbb-utóbb megtalálják

Kérdésre válaszolva elmondta: a kormány munkájával a közigazgatási, az egészségügyi és a haderőreformmal kapcsolatban a legkevésbé elégedett, ám erre mentségül szolgál, hogy azok egyáltalán nem voltak előkészítve, "a nulláról kellett kezdeni". A honvédség reformjával kapcsolatban Medgyessy Péter megerősítette korábbi kijelentését, mely szerint ebben az évben már nem hívnak be több sorkatonát.

Kitért arra: elégedetlen azzal is, hogy a kormány szándéka ellenére nem sikerült "egy normális, nyugodt légkört" kialakítani a közéletben, de bízik benne, hogy a politika szereplői előbb-utóbb megtalálják a megfelelő stílust.

Medgyessy Péter a teljesített ígéretek között említette az előző kormány idején "csorbát szenvedett" demokratikus jogállamiság visszaállítását, vagyis azt, hogy az ellenzék a parlamentben ismét hetente kérheti számon a kormány tevékenységét, továbbá az igazságügyi reform végigvitelét, ami Dávid Ibolya minisztersége idején leállt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!