Piroska
-12 °C
-2 °C

Medgyessy első fokon nyert a Magyar Nemzettel szemben

2003.10.28. 13:09
Első fokon megnyerte Medgyessy Péter azt a pert, amelyet a Magyar Nemzetben őt hamis színben feltüntett cikk miatt indított. A lap a kormányfő bankelnökségét az Inter-Európa Banknál vélelmezett pénzmosási üggyel hozta összefüggésbe. Az újság cégbírósági adatokra hivatkozva sugalmazta, hogy Medgyessy alatt történt pénzmosás, a bíróság szerint viszont a cikk megjelenésekor már korrekt adatok voltak a cégbíróságnál, s ezt figyelembe kellett volna venniük.
A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett nem jogerős ítélete szerint a lap "hamis látszat keltésével kétségbe vonta azt a tényt", hogy Medgyessy Péter 2001. szeptember 30-ig volt az Inter-Európa Bank igazgatótanácsának elnöke.

"Medgyessy Péter csapdában"

Az időpont azért fontos, mert nem mindegy, hogy a bankál vizsgált pénzmosás idején Medgyessy volt-e a pénzintézet vezetője. A Magyar Nemzet szeptember 11-én "Medgyessy Péter csapdában" címmel, illetve "Inter-Európa Bank buktafesztivál" alcímmel azt írta, hogy az ORFK szerint 2001. szeptember 14-e után többmilliárdos illegális átutalásokra került sor a banknál.

Medgyessyék keresete nem tartalmazta, de a miniszterelnök ügyvédje a tárgyaláson megjegyezte, hogy a kifogásolt cikk lényegében pénzmosással hozta összefüggésbe Medgyessy Pétert. Az elsőfokú ítélet szerint a cikk olyan megfogalmazásai, mint például, hogy Medgyessy Péternek "látszólag sikerült tisztáznia" magát, "állítása szerint", a 2001. szeptember 30-i távozás "valótlanságát igazolja, hogy...", alkalmasak arra, hogy kétségbe vonják: valóban 2001. szeptember 30-án szűnt meg Medgyessy Péter elnöki tisztsége az IEB-nél.

Tudható volt a valós dátum

A bíróság viszont elfogadta azt, hogy Medgyessy 1998 szeptemberében hároméves határozott idejű megbízatást kapott a banknál, és ez a törvény erejénél fogva minden külön aktus nélkül megszűnt 2001. szeptember 30-án. A bíróság rámutatott arra is, hogy az eset elbírálásánál alapvető volt a cikk megírásának dátuma: 2003. szeptember 11-e. Ugyanis akkor már egy hete valós adatokat tartalmazott a Fővárosi Bíróság Cégbíróságának közhitelű nyilvántartása, és a laptól elvárható lett volna ennek közlése.

A Magyar Nemzet jogi képviselője azzal érvelt, hogy Medgyessy Péter bankvezetői tisztségének 2001. szeptember 30-i lejártát több mint fél év után, 2002. májusában jelentették be a cégbíróságon. Akkor is valótlan tartalommal történt a változásbejegyzés, és csak 2003. szeptember 2-án javították ki 2001. szeptember 30-ára visszamenő hatállyal. A bíróság viszont nem foglalkozott, hogy történt-e mulasztás valamely hivatal részéről.

Medgyessy jóhiszeműen járt el

A miniszterelnök jogi képviselője ezzel összefüggésben a tárgyaláson azt hangsúlyozta: Medgyessy Péter az ügyben teljesen jóhiszeműen járt el. Már 2001 nyarán bejelentette a bankban, hogy más irányú elfoglaltsága miatt nem kívánja meghosszabbítani elnöki tisztségét.

A Magyar Nemzet jogi képviselője az MTI érdeklődésére jelezte, hogy fellebbeznek az elsőfokú ítélet ellen.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!