Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A nép Szilit és Mádlt egyformán szereti

2005.05.24. 21:33
Ha a köztársasági elnököt a nép választaná, a mostani jelöltek közül alighanem Szili Katalin lenne a befutó, derül ki a Medián felmérésből. A hivatalban lévő államfővel gyakorlatilag holtversenyben az Országgyűlés jelenlegi elnöke kapja a legtöbb közvélemény-kutatási szavazatot, mivel azonban Mádl Ferenc egyértelművé tette, hogy nem kívánja újra jelöltetni magát, a május elején készült felmérés szerint Szili Katalin a legtámogatottabb jelölt.
A másfél évvel ezelőtti adatokhoz képest Szili Katalin, az Országgyűlés elnökeként jelentősen növelte az ismertségét, de az emelkedés az elmúlt négy hónap eredménye. Január és május között 63-ról 72 százalékra nőtt azok aránya, akik tudták, hogy ki a házelnök, vagyis Szili Katalint az államfőválasztási viták emelték a figyelem középpontjába, áll a Medián felmérésben.

Jó fellépésű, magabiztos, felkészült

Szili Katalin személyének megítélése rendkívül kedvező az őt ismerők körében. Az emberek leginkább jó fellépésűnek, magabiztosnak és felkészültnek tartják, tehát érzelmi szempontból és a kompetenciáját tekintve is vonzó politikus a számukra. Az év eleji adatokhoz képest ezek a vélemények nem változtak lényegesen.

Május elején a négy akkor szóban forgó jelölt (Glatz Ferenc, Mádl Ferenc, Sólyom László és Szili Katalin) közül a lakosság legnagyobb (héttizednyi) arányban a jelenlegi köztársasági elnököt tartja alkalmasnak a poszt betöltésére, de Szili Katalint is a válaszadók több mint fele mondta megfelelőnek. Négyük közül Szili esetében volt a legmagasabb az elutasítás aránya, minden harmadik válaszadó nem tartja alkalmasnak e tisztségre.

Glatz veri Sólyomot

Ha a felsorolt négy jelölt közül kell kiválasztani az államfői posztra legalkalmasabbat, akkor a válaszok alapján Szili Katalin és Mádl Ferenc holtversenyben az első, mindkettőjüket majdnem három-háromtizednyien választották, míg a jóval kevésbé ismert Glatz Ferencet és Sólyom Lászlót csak minden hatodik, illetve tizedik tartja alkalmasabbnak a többi jelöltnél.

Abban az esetben, ha a két párt június elejéig nem tud megegyezni a közös jelölt személyéről, és az MSZP az SZDSZ ellenére is Szili Katalint jelöli a posztra, akkor az emberek többsége (46 százaléka) szerint a szabaddemokrata képviselőknek is meg kellene szavazniuk Szilit. Egyharmadnyian viszont úgy vélik, hogy ki kellene tartaniuk elhatározásuk mellett, és nem kéne a házelnökre szavazniuk.

A Fidesz-MPSZ vezetői még nem közölték ugyan, állítanak-e köztársaságielnök-jelöltet júniusban, és ha igen, ki lesz az, a lakosság relatív többsége (négytizede) szerint az SZDSZ-nek Mádl Ferenc vagy Sólyom László jelölése esetén is Szilit kellene támogatnia.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!