Ambrus
-7 °C
3 °C

Most vasárnap is a koalíció nyerne

2006.05.17. 16:40
Dávid Ibolyát a fideszesek ejtették, és Sólyom László népszerűsége is csökkent az elmúlt hónapban, olvasható ki a Medián májusi közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg.hu közölt. Az MSZP népszerűsége nőtt, a Fidesz stagnál, a KDNP-nek gyakorlatilag nincs kimutatható támogatottsága.

A Medián értékelése szerint a választások óta eltelt időben a "jól ismert győzteshez húzás" figyelhető meg a közvéleményben. "Az optimista irányú hangulatváltás azonban ezúttal elmaradt" - tette hozzá a közvéleménykutató, amelynek felmérése a hvg.hu-n jelent meg szerdán.

Egy hónappal az első forduló után az szavazók emlékei szerint az MSZP 45, a Fidesz-KDNP 44, az SZDSZ 5, az MDF 4 százalékos támogatottságot tudhatott magaénak a választáson. A szocialisták népszerűsége a tényleges választási eredményhez képest növekedett - a párt a teljes populációban 4, a "biztos" szavazók körében 7 százalékkal előzi meg a Fideszt. A Fidesz és a KDNP támogatottságát külön mérték, de az utóbbinak nem volt kimutatható eredménye.

Az erő velük van

A legtöbb kormánypárti politikus népszerűsége növekedett. Szili Katalin 53-ről 60 százalékra, Gyurcsány Ferenc 50-ről 55 százalékra növelte szimpatizánsai körét. Orbán Viktorral rokonszenvezők aránya nem változott márciushoz képest.

Az államfő továbbra is az első, de jelentősen, 73-ról 64 százalékra csökkent a népszerűsége. Sólyom László az MSZP szavazói körében veszített rokonszenvéből. Dávid Ibolya népszerűsége a Fidesz-szavazóinak neheztelése miatt 57-ről 39 százalékra csökkent.

"A győztes párt támogatottságának növekedése eddig minden parlamenti választás után bekövetkezett, de ez általában a politikai közhangulat javulásával járt együtt. Most az utóbbiról nincs szó, sőt, a választást közvetlenül megelőző felméréshez képest még csökkent is azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve jó irányba mennek a dolgok" - írja elemzésében a szervezet.

A lakosság gazdasági várakozásaiban negatív fordulat következett be. Áprilisban 25, mára 15 százalékra csökkent azok aránya, akik a háztartásuk anyagi helyzetének javulását várják a következő egy évben. Ugyanez az adat az ország gazdasági helyzetére vonatkozóan (29 és 21).

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!