Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Hibahatárt súroló Fidesz-előnyt mért a Medián

2006.01.25. 16:37
A Medián januári adatai szerint nem változott a 3 százalékos különbség a Fidesz és az MSZP között. A legfrissebb felmérés szerint az ellenzéki pártot az összes választó 33, az MSZP-t 30 százalék támogatná.

Változatlan maradt a két párt támogatóinak aránya a decemberi felméréshez képest. A HVG megrendelésére készült Medián közvélemény-kutatás adatai szerint továbbra is hibahatárt súroló különbséggel a Fidesz népszerűsége a legmagasabb. Az MSZP lemaradása 3 százalékos a teljes népesség és a biztos pártválasztók között is.

Dupla mintán

A januári adatok szerint a teljes népességben a Fidesz-MPSZ-nek 33, az MSZP-nek 30, az SZDSZ-nek és az MDF-nek 3-3 százalékos volt a támogatottsága. A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz 47, a szocialisták 44, az MDF és a liberális párt 3-3 százalékon állt. A Medián január 6. és 17. között két hullámban készítette a kutatást, a kérdezőbiztosok a szokásos mintanagyság kétszeresét, 2400 személyt kérdeztek meg.

Nem elkötelezettek annyira

A felmérés szerint a két nagy párt szimpatizánsai jóval elkötelezettebb választók, mint az SZDSZ-t és az MDF-et támogatók. A Fidesz és az MSZP táborában kétharmados volt biztos szavazók aránya, a szabad demokratákat favorizálók közül azonban csak 48 százalék mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, az MDF esetében pedig 47 százalék. A "most vasárnapi" választáson biztosan résztvevők aránya egyébként összességében is kevesebb, mint az előző parlamenti választás előtt. A Medián a 2002 januári adataival összevetve most 10 százalékkal kevesebb az elkötelezett szavazó.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.