Árpád
-2 °C
9 °C

Pert nyert Medgyessy a Magyar Nemzettel szemben

2002.09.16. 17:31
Helyreigazítást kell közölnie a Magyar Nemzetnek, miután a bíróság megállapította, "valótlanok" azok az iratok, melyek szerint Medgyessy Péter állambiztonsági jelentéseket írt. Mivel a miniszterelnök nem volt III/III-as ügynök, a napilapnak ezt az állítását is helyesbítenie kell.
Első fokon sajtópert nyert a Magyar Nemzet ellen Medgyessy Péter. A napilap június 19-i számában fénymásolatban közölt egy olyan 1976 iratot, melyet állításuk szerint Medgyessy készített. A fénymásolt dokumentum szerint Medgyessy az OTP-nél ellenforradalmi megmozdulások szervezőiként számba jöhető emberekről írt ügynöki jelentést. A bíróság megállapítása szerint azonban a miniszterelnöknek nem volt köze az irat elkészültéhez.

Titokban tartott szakértői vélemény

A bíróság szintén helyreigazításra kötelezte a lapot amiatt is, mert a június 19-i lapszám egyik publicisztikájában azt állította a kormányfőről, hogy III/III-as ügynök volt. A bíróság indoklása szerint a Magyar Nemzet nem tudta bizonyítani közléseinek valóságtartalmát.

Bizonyíthatatlan valóság

"A per már akkor eldőlt, amikor kiderült, a Magyar Nemzet nem tudja bemutatni a közölt dokumentum eredetijét" - vélekedett Medgyessy ügyvédje, hozzátéve, hogy az "talán bizony soha nem is volt". A Magyar Nemzet jogi képviselője szerint egy meg nem nevezett ügyvéd ugyan hatvanmillió forintért megvételre ajánlotta az irat eredetijét.

A Magyar Nemzet ügyvédje korábban elmondta, hogy a napilap több szakértőt is megkérdezett, akik egyöntetűen hitelesnek találták a dokumentumokat. Ezeket azonban nem tudta érvként felhasználni a perben, mivel a Magyar Nemzet megtiltotta a szakértői vélemények ismertetését. Véleménye szerint helyesebb lenne tehát "polgári perben bizonyíthatatlan" valóságról beszélni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!