Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Grespik törvényellenesen bünteti a Meixner Iskolát

2000.10.25. 16:23
Pintér Sándor belügyminiszter a múlt héten törvényellenesnek találta és megsemmisítette Grespik Lászlónak azt a határozatát, amely miatt már hónapok óta nem kap állami támogatást a Meixner Iskola. Az időközben csőd szélére került intézménynek visszamenőleg át kell utalni az elmaradt összeget, ám mindehhez Grespik László aláírására is szükség van. Az elszánt hivatalvezető azonban nem nyugszik bele a döntésbe: 25 oldalas levelet küldött a ,,kollégái által félrevezetett belügyminiszternek", amelyben újabb terhelő tényeket tár fel az iskolával kapcsolatban.
Pintér Sándor belügyminiszter a múlt héten megsemmisítette a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének, Grespik Lászlónak azt a törvényellenes határozatát, amelynek alapján immár négy hónapja nem kapja meg a minden gyermek után járó normatív támogatást a rákospalotai Meixner Iskola. A döntés alapján a közigazgatási hivatalnak kötelessége visszamenőleg kifizetni az elmaradt, havi másfél millió forintot. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az iskola vezetősége a múlt héten már a közvéleményhez fordult anyagi segítségért, a támogatás megvonása miatt ugyanis az iskola üzemeltetése is veszélybe került.

Grespik hajlamos a meglepetésekre

Grespik László: ,,Jogászi meggyőződésem, hogy igazam van"
Bár a belügyminiszter döntéséről hivatalos értesítést még nem kaptunk, reméljük, hogy igaz a hír, és hozzájuthatunk a pénzhez - nyilatkozott az Indexnek Csorba József, a Meixner Iskola igazgatója. ,,De mivel Grespik úr hajlamos a meglepetésekre, és nagyon elszántan harcol ellenünk, elképzelhető, hogy a minisztériumi döntés ellenére sem utalják át a nekünk járó összeget. Tudomásunk szerint amíg Grespik nem írja alá az átutalást engedélyező papírt, nem kaphatunk pénzt" - latolgatta az esélyeket az iskola igazgatója.

Grespik László a belügyminisztériumi határozat megszületését követően már múlt hét pénteken írásban kezdeményezte annak visszavonását Pintér Sándornál. A közigazgatási hivatal vezetője szerint ugyanis kollégái szándékosan félrevezették a minisztert, amikor a határozatot fogalmazták.
,,A sas nem fog legyeket, ahogy a belügyminiszter is csak aláírja az elé tett papírokat"- vázolta az Indexnek a miniszteri döntés lehetséges hátterét Grespik.

Az eltévedt levél

A hivatalvezető szerint az elutasító dokumentumban többek között tárgyi tévedés is van: a megsemmisítő határozat indoklásában az iskola jogi létét fenyegető per -amire Grespik hivatkozott- megszűntéről írnak, ami nem felel meg a valóságnak, a Legfelsőbb Bíróságon ugyanis elbírálás alatt van az ügy. Grespik a XV. kerületi önkormányzat ellen azért fordult a bírósághoz, mert az alapítványi iskolával kötött oktatási megállapodást nem a képviselő-testület, hanem a polgármester írta alá. Egyébként, mivel Grespik nem a megfelelő helyre címezte a fellebbezést ezt a pert a bíróság megszüntette. A hivatalvezető ezért fordult a Legfelsőbb Bírósághoz.

Arra a felvetésre, hogy a belügyminisztériumi döntéssel kapcsolatban nincs jogorvoslatra lehetősége, Grespik elmondta: egy öt oldalas levelet küldött, a hozzácsatolt húsz oldalas melléklettel Pintér Sándornak, amelyben rengeteg új tényre is felhívja a tárca gazdájának figyelmét.
,,Jogászi meggyőződésem, hogy igazam van, de azt már most leszögezem: bárhogyan is döntsön a levelem elolvasása után a miniszter, én végrehajtom az akaratát."

Amennyiben a közigazgatási hivatal vezetője új tényeket tár fel, elvileg nem kizárt, hogy a miniszter döntését felülvizsgálják A tárca illetékesei egyébként már intézkedtek arról, hogy a pénzt átutalják a közigazgatási hivatalnak, ahonnan automatikusan tovább kell küldeni azt az iskolának. Amennyiben ezt Grespik megakadályozza, akár fegyelmi eljárás is indulhat ellene.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.