Auguszta
5 °C
22 °C

Hatvanéves melegrekord dőlt meg hétfőn

2000.08.22. 11:15
Hétfőn hatvanéves melegrekordot döntöttünk: Békéscsabán csaknem 40 fokos meleg volt, a csúcsot azonban Mezőpeterden mérték, 41 fokot mutattak a hőmérők. Általában a városokban a betonrengeteg miatt átlagban 3-4 fokkal magasabb a hőmérséklet. A hőség kedden már érezhetően enyhült, hétvégére 25-26 fokot jósolnak. A Föld átlaghőmérséklete száz év alatt 0,6-0,8 fokkal nőtt, a mostani kánikula feltételezhetően az intenzív légszennyezés következtében jelentkező üvegházhatás miatt alakul ki. A jelenlegi trópusi hőség közvetlen oka ugyancsak az üvegházhatásból vezethető le: az éghajlati övek eltolódnak.
A tartósan magas hőmérséklet Európa középső és déli részére is jellemző. A román meteorológiai intézet előrejelzése szerint a 42 fokot is elérő, kifejezetten trópusi jellegű hőség a hét közepéig tart majd.

Hétfőn hatvanéves melegrekordot döntöttünk
Párologjunk csak nyugodtan!

A Népszava információi szerint a városi hőszigethatás legkritikusabb időszaka este 8-10 óra között van. Az ember még ennél is nagyobb forróságot érez. Hőérzékelő képességünk ugyanis nemcsak a tényleges meleggel függ össze. Befolyásolja saját belső hőmérsékletünk, pontosabban az, menynyire tudjuk leadni a bennünk termelt hőt. Az ember egyébként néhány, akár közel 10 kilowattnyi (azaz másodpercenként 10 kilojoul) hőt termel. Ezt muszáj leadnia, különben megüti a guta.

Szervezetünk több módon is próbálkozik fenntartani a számára megfelelő 37 fokos testhőmérsékletet. Meleg eseten sugárzással, hővezetéssel, hőátadással és párologtatással szabadul meg a fölös ,,Celsiusoktól". A nagy hőségben már csak a párologtatással tud hűsölni szervezetünk, így muszáj izzadnunk egy kicsit.

Optimális hőleadásra 28 fok alatt van lehetőség, a 33-34 fokos forróság már 30 százalékkal csökkenti az emberi teljesítőképességet. Romlik a megfigyelőképesség, a számolási képeség, a reakcióidő.

Harminc százalékkal több riasztást kapnak a mentők

Hétfőn a napi átlagos 220 helyett 285 esethez riasztották a fővárosi mentőket, tudta meg az Index dr. Gontopencza Pál szolgálatvezető főorvostól - ez harminc százalékkal több, mint az átlag. A balesetek száma nem, inkább az utcai rosszullétek, összeesések szaporodtak. A főorvos - bár a hőmérséklet enyhül a következő napokban - fokozott óvatosságra int, pótolni kell igény szerint a folyadékot és az izzadással távozó sókat is.

A magyar utak bírták a meleget, az országban megolvadt aszfalt miatt nem kellett utat lezárni - tájékoztat az ÚTINFORM ügyeletes munkatársa, Herbst Rita. A balesetek száma sem növekedett, mivel az emberek nagy része szabadságon van, nem tülekedtek az utakon.

A BKV járművei gyakrabban meghibásodnak a meleg miatt, de például a tavalyi hasonló időszakhoz képest a balesetek, koccanások száma csökkenő tendenciát mutat. Átlagban naponta 3-5 kisebb koccanást regisztráltak, egy nap 2300 BKV jármű van forgalomban. Antal Mihály, forgalmi igazgató szerint ez a melegben ritkuló forgalom, no meg a BKV vezetők profizmusa miatt van. Vágánykivetődést nem tapasztaltak a hét végén, és hétfőn sem. A kritikusabb szakaszokat - így a 14-es villamos vonalát - rendszeresen öntözik, így előzik meg az esetleges baleseteket.

A jelenlegi hőmérsékletek mellett a vonatsín 55-60 C-fokra is felmelegedhet. Kánikulában fokozott az ellenőrzés, a felügyelet szigorúbb. A MÁV munkatársának tájékoztatása szerint a meleg miatt több szakaszon 10-80 km/h-ás sebességkorlátozást vezettek be több szakaszon. A Budapest - Miskolc - Szerencs főútvonalon 25-30 helyen van korlátozás. A mellékvonalak rosszabb műszaki állapotban vannak, helyenként 10 km/h sebességcsökkentés is érvényben lehet. A vonatok többet késnek, hétfőn a szokásos 97 százalék helyett 93 százalékos volt a menetrendpontosság. Az IC-vonatok esetében ez az átlag jóval kisebb, 91 százalék, hétfőn minden Intercity átlagban 11 percet késett.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.