Judit
-2 °C
8 °C

Tavasszal comingoutol MGP

2004.12.12. 23:57
Az ügynökmúltját elismerő, népszabadságos kritikus tavasszal megjelenő könyvében elmondja, nem kér bocsánatot, mert nem ártott senkinek.
Könyvet ír ügynökmúltjáról Molnár Gál Péter, mondta a Népszabadság színikritikusa a Szólás szabadsága című műsorban. A Coming out címmel megjelenő munkában MGP ismerteti beszervezése körülményeit, és ügynöki tevékenységének tizenöt évét. Az újságíró nem tartja szükségesnek a bocsánatkérést, mivel elmondása szerint nem ártott senkinek.

Jót mindenkiről

Zsarolással vettek rá arra, hogy jelentéseket írjak, mondta a köztévé vasárnap esti műsorában Molnár Gál Péter. A beszervezését egy hónappal ezelőtt elismerő kritikus talányosan úgy fogalmazott, olyasmivel vádolták, amiért akkoriban tíz év börtön járt. A Coming out címmel tavasszal megjelenő kötet állítása szerint bizonyítéka lesz annak, hogy tevékenységével nem ártott senkinek. "Akiket utáltam, azokról is jót mondtam" - válaszolt Friderikusz Sándor műsorvezetőnek.

Ennek némileg ellentmondva később úgy fogalmazott, nem "két ember" készítette a jelentéseket és az ezzel párhuzamosan, a Népszabadságban megjelenő kritikákat, ő ugyanis csak olyat írt le, amit komolyan is gondolt. Molnár Gál - aki egyébként első interjúját adta leleplezése óta - úgy vélte, nincs igaza azoknak, akik visszamenőleg szeretnék érvényteleníteni írásait, mert amit "kritikusként leírtam, azt vállalom is". Nem tartja szükségesnek a bocsánatkérést sem, mert jelentéseivel állítása szerint nem ártott senkinek.

Később éppen ilyen irányú alkalmatlansága, és 1978-as, ferihegyi lebukása miatt "rakták ki" a szolgálattól, mondta. Mint ismeretes, az 1978-as, caracas-i filmfesztiválra készülő Molnár Gál Péternél Ferihegyen találták egy mikrofilmet, amely az ellenzéki Kenedi János Párizsi Irodalmi újságba szánt cikkét tartalmazta.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!