Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Nem nyomoznak a MIÉP Fradi-ügyben tett kijelentései miatt

2001.08.17. 21:06
Megtagadta a nyomozást az ügyészség a Magyar Igazság és Élet Pártja tisztségviselőinek a Fradi eladása kapcsán nyilvánosan elhangzott kijelentései ügyében, mert a történtek nem minősülnek bűncselekménynek. Mint ismert, Bognár László a Fotexre utalva kijelentette: az FTC-t megszerezte az a mohó, gátlástalan üzletcsoport, amelynek semmi köze sincs a Ferencvároshoz és a magyarsághoz".
Nem indulhat büntetőeljárás a Fradi eladása kapcsán antiszemitának tartott kijelentései miatt többek között Bognár László MIÉP-alelnök ellen sem. A nyolc zsidószervezet feljelentése kapcsán ugyanis a a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal megtagadta a nyomozást - közölte pénteken a Főváros Főügyészség.

A nyomozóhatóság azért tagadta meg a nyomozást, mert az Alkotmánybíróság véleménynyilvánítási szabadság korlátaival kapcsolatos határozatai és a Legfelsőbb Bíróság ezzel összhangban álló joggyakorlata alapján egyértelműen megállapítható, hogy a feljelentésekben kifogásolt kijelentések nem valósítanak meg bűncselekményt - áll a hivatalos közleményben.

Mint ismert, Bognár László MIÉP-alelnök július 25-i sajtótájékoztatóján leszögezte: pártja elítéli és nemzetellenesnek tartja, hogy döntően a Fotex Rt. tulajdonába kerül a Ferencváros labdarúgó csapata. Szavai szerint, miután a "mindenkor a tehetős pesti zsidó polgársághoz kapcsolt MTK-t a Békesi László által, tehát az úgynevezett reformkommunizmus és SZDSZ-liberalizmus által létrehozott és több szálon tulajdonolt Fotex Rt. birtokolja, a Fradi népe be van csapva. Az FTC-t megszerezte az a mohó, gátlástalan üzletcsoport, amelynek semmi köze sincs a Ferencvároshoz és a magyarsághoz".

Bognár kijelentései széles körben váltottak ki ellenkezést, a feljelentésen kívül az ügyben polgári peres eljárás is indult. Az ügy kapcsán a miniszterelnök ezt mondta, hogy őt meglepte és váratlanul érte a Fradi eladása a Fotexnek, Dávid Ibolya az antiszemita kijelentések kapcsán feltett kérdésre pedig azzal válaszolt, hogy ő nem ért a focihoz.

A Mazsihisz a Legfőbb Ügyészséghez fordul

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége reagálásában közölte: "a magyarországi zsidóság mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást a MIÉP-elnökség zsidóságot súlyosan sértő, antiszemita és kirekesztő nyilatkozatával kapcsolatban, mindezt cinikus módon az alkotmány ünnepének előestéjén." Tordai Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz és a Legfőbb Ügyészséghez fordulnak, s ha kell, nemzetközi szintre viszik az ügyet.

Btk-t módosítana az MSZP

Az MSZP-frakció az őszi parlamenti ülésszak elején javasolja a Büntető törvénykönyv módosítását, amely - elfogadása esetén - büntethetővé teszi a gyűlöletkeltés, a kirekesztés és az uszítás különböző formáit, illetve megnyilvánulásait - közölte Kovács László pártelnök pénteken. A politikus szerint ez felel meg a magyar alkotmány szellemiségének, az európai demokratikus jogállamok szokásainak, valamint "a magyarság Szent István által megalapozott befogadó jellegének".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.