Eleonóra
1 °C
7 °C

Az értesítési címen bukta el szegedi felebbezését a MIÉP

2005.03.10. 20:41
Érdemi tárgyalás nélkül vetette el a MIÉP panaszát a szegedi bíróság. A párt amiatt protestált, hogy önkormányzati képviselőjelöltjük neve hibásan szerepelt a szavazólapon. Bírósági beadványukra azonban nem írtak értesítési címet, így panaszukat formai okokból elutasították.

Formai okokból, érdemi tárgyalás nélkül utasította el a MIÉP beadványát a szegedi bíróság. A testület jogerős döntésével érvényesnek ismerte el a szegedi 21-es számú választókörben tartott időközi önkormányzati választást, melyet a szavazatok ötevnegy százalékát megszerezve Solymos László, az MSZP huszonkilenc éves jelöltje nyert meg. A 21. választókerületben azért rendeztek időközi választásokat, mert az egyik szocialista önkormányzati képviselő lemondott mandátumáról külpolitikai karrierje érdekében.

Filctollal javítottak

A szavazást megzavarta, hogy a választásokon induló MIÉP-es Hajdú András keresztnevét tévesen tüntették fel a szavazólapon, így egy ideig Hajdú János nevére szavazhattak a választók. Mózes Ervin szegedi jegyző a hibáról értesülve elrendelte, hogy a hibásan kinyomtatott szavazólapokat filctollal javítsák ki. Mózes döntését a helyi választási bizottság 5:1 arányban, a MIÉP ellenszavazatával elfogadta.

A választás eredményét a helyi választási bizottság egyhangúlag, a MIÉP-es delegált szavazatával elfogadta. A MIÉP szegedi elnöke hétfőn mégis felebbezést nyújtott be a területi választási bizottsághoz, mely keddi határozatában semmisnek ítélte a választás eredményét és a választás megismétléséről határozott. A területi választási bizottság döntését azonban a bíróság megsemmisítette, mivel a MIÉP panasza értesítési cím nélkül érkezett meg a bíróságra.

A választási törvény formai hiba esetén lehetőséget ad a beadványok érdemi tárgyalás nélküli elvetésére.

Idővel visszakaphatják

"Az én válaszom már előre meg volt írva", reagált a bírósági határozatra az Indexnek Marosi Zoltán, a MIÉP szegedi testületének elnöke. "A bíróság előtt van egy szobor, háttal a bíróság épületének. Annak a talapzatára van írva az én válaszom", mondta a területi választási bizottsági tag Marosi.

A szegedi bíróság épülete előtt egy Deák Ferenc szobor áll, melynek talpazatán a következő idézet olvasható: "...amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják."

Marosi nem kívánt bővebben foglalkozni az üggyel. Hajdú András, akárcsak Solymos László, nem válaszolt az Index megkeresésére.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.