Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A MIÉP tiltás nélkül sem vonulna a Hősök terére

2001.07.30. 18:11
Sem a MIÉP tömeggyűlését, sem a központi millenniumi ünnepség megtartását nem befolyásolja augusztus 20-án az a határozat, amelyben a főváros városvédelmi bizottsága megtiltotta színpadok felállítását a Hősök terén. A döntés ellen Csurkáék Grespik Lászlóhoz fordultak, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője pedig ultimátumot adott a Városházának: péntekig vonja vissza a határozatot, vagy bírósághoz fordul. A MIÉP a Margitszigetre vonul az ünnepen.
A MIÉP nem saját tömeggyűléseinek jövőjéért aggódott, amikor a Grespik László vezette hivatalhoz fordult annak ügyében, hogy a főváros várostervezési és városvédelmi bizottsága július elején egy határozatban megtiltotta bármiféle színpadi felépítmények, illetve berendezések létesítését és kihelyezését a Hősök terének díszburkolatán - tudta meg az Index Bánovics Tamástól. A MIÉP képviselője azért hozzátette, szerinte semmivel sem kegyeletsértőbb a párt rendezvényének bármelyik fellépője, mint egy techno-party vagy egy heavy-metál koncert.

Bánovics korábban kijelentette: a bizottság döntése egyértelműen pátja ellen irányul, köztudott ugyanis, hogy a MIÉP rendezvényei százezres tömegeket vonzanak a térre. A politikus az Indexet úgy tájékoztatta: csupán a törvénysértésre próbálták felhívni a figyelmet, amikor megkeresték a közigazgatási hivatalt.

Grespiknek sürgős

Grespik László hivatalvezető a MIÉP beadványa kapcsán múlt pénteken ultimátumot adott a fővárosnak: augusztus 3-ig vissza kell vonnia a határozatot. Ennek oka, hogy a hivatalvezető szerint ebben az ügyben legfeljebb a Fővárosi Közgyűlés dönthetett volna. A MIÉP frakciója szerint ráadásul az alkotmány biztosította gyülekezési szabadságot is korlátozza a határozat.

Grespik emellett kijelentette: ha a bizottság a felszólításnak nem tesz eleget, akkor a Fővárosi Bíróságnak kell - célszerűségi szempont miatt a törvénykezési szünet ellenére sürgősséggel - döntenie az ügyben. A városvédelmi bizottság várhatóan Grespik ultimátuma előtt egy nappal tartandó ülésén napirendre veszi a kérdést.

A határozat egyelőre senkit sem akadályoz

A hivatalvezető Grespik közleményében úgy fogalmaz, hogy az ügy tétje: a MIÉP meg tudja-e tartani az augusztus 20-i gyűlését a téren. Ezzel szemben a párt a Margitszigeten emlékezik meg a millenniumról, a Hősök terén ugyanis a tavalyi évhez hasonlóan a központi rendezvényeket tartják. Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodik a MIÉP a Hősök teréhez, Bánovics elmondta: ez az egyik legszebb tere az országnak, és a millennium legékesebb emléke. A központi rendezvényt egyébként nem érinti a bizottság májusi határozata, visszamenőleges hatállyal ugyanis nem alkalmazzák a tiltást. Az ünnepséget pedig már jóval a rendelet megszületése előtt engedélyezték.

Kegyeleti okokból tiltanák ki a pártokat és a gördeszkásokat

Szeptemberre készül el az a városházi koncepció, amely szabályozza, milyen rendezvények kaphatnak helyet a Hősök terén. Ebben várhatóan megszületik a tiltás mind a gördeszkások, mind a politikai szervezetek ellen - tudta meg az Index a várostervezési és városképvédelmi bizottságtól. A fenti szabályozásra egyébként a Hősök napjáról szóló törvényt tárgyalásakor az Országgyűlés adott felhatalmazást a fővárosnak, amikor kimondta, hogy a tér közterület-használatát kegyeleti okokból rendezni kell. A várostervezési bizottság álláspontja szerint a Hősök tere nemzeti emlékhely, amelyet egyetlen párt sem sajátíthat ki magának. A politikai szervezetek pedig nézeteiket akár a tér mellett fekvő Felvonulási téren is hirdethetik. A MIÉP és az MDF egyébként korábban több alkalommal interpellált a parlamentben az ellen, hogy szerintük kegyeletsértő, hogy a nemzeti emlékhelyen például görkorcsolyázzanak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!