Nárcisz
5 °C
15 °C

Orbán nem tárgyalt a Lockheeddel

2000.07.11. 15:52
A Miniszterelnöki Hivatal információs főosztálya egyértelműen cáfolta az Index kérdésére a Népszavának azt a keddi hírét, amely szerint az amerikai F-16-os harci gépeket gyártó Lockheed Martin cég képviselői a napokban megkeresték volna Orbán Viktor miniszterelnököt. A Népszava szerint a látogatás célja az volt, hogy Magyarország ne kössön szerződést a német-amerikai DaimlerChryslerrel az orosz MiG-29-esek felújítására. Egyúttal ígéretet tettek arra, hogy szeptemberben egy igen kedvező ajánlatcsomagot tesznek le a kormány asztalára.

Jim Fetig, a Lockheed Martin vállalati médiakapcsolatokkal foglalkozó igazgatója az Indexnek kijelentette: nincs abban a helyzetben, hogy választ adjon arra a kérdésre, hogy a Lockheed Martin képviselői tárgyaltak-e a magyar miniszterelnökkel. Az igazgatónak ugyanis nem volt tudomása ilyen találkozóról.

A repülőgép-eladások kormányközi tárgyalások eredményeként jönnek létre

Ugyanakkor Jim Fetig megjegyezte: a repülőgép-eladások kormányközi tárgyalások eredményeként jönnek létre, így a Lockheed alkalmazottai - ha bármiről is tárgyaltak, vagy megkísérelték a tárgyalást a miniszterelnökkel -, az nem lehetett az F-16-os vadászbombázók eladása.

Amerikai F16-osok
A nagykövetség nem lobbizik egyik gép eladásának ügyében sem
Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének illetékese - őt azért kerestük meg, mert a gépeladásról csak az amerikai kormányzat tárgyalhat - az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomásuk arról, hogy amerikai cégek megkeresték volna a magyar miniszterelnököt a vadászgépeladások ügyében.

Az amerikai források hangsúlyozták, hogy a nagykövetség nem lobbizik egyik gép eladásának ügyében sem, így például sem az F-16-osok (amelyeket a Lockheed Martin gyárt), sem pedig az F-18-asok (Boeing) értékesítését nem részesítik előnyben.

Szabó: lehet, hogy a miniszterelnök dönt majd

Az USA számára az a lényeges, hogy ,,dual-use", azaz kettős felhasználású (vadászgépnek és bombázónak is alkalmas) nyugati repülőket szerezzen be Magyarország - tájékoztatta az Indexet az amerikai nagykövetség.

A Népszabadság hétfői számában beszámolt arról, hogy szeptemberben állítólag ajánlatot kap a magyar kormány használt amerikai vadászgépek vásárlására. Peter F. Tufo, amerikai nagykövet Taszáron azt mondta: ,,Magyarország hibát követne el, ha meglévő tartalékait a MiG-29-esek, egy idejétmúlt technika felújítására költené. A gépek még felújítva sem vethetők be semmilyen esetleges NATO-akcióba, sőt nem erősítik Magyarország helyzetét a szövetségben".

Szabó János honvédelmi miniszter
A szándéknyilatkozat csupán erkölcsi kötelezettséget jelent a MiG-ek felújítására
Szabó János honvédelmi miniszter szerint még nincs végleges döntés a MiG-felújításról, illetve az új amerikai vadászgépek beszerzéséről. A DaimlerChrysler képviselői a Népszavának azt mondták, hogy tudomásuk szerint a Szabó János által aláírt szándéknyilatkozat csupán erkölcsi kötelezettséget jelent a MiG-ek felújítására. A honvédelmi miniszter kedden az MTI-nek így nyilatkozott: a közvéleményt csak akkor kívánja majd tájékoztatni a repülőgép-felújítás ügyéről, ha abban konkrét döntés születik. Hangsúlyozta: a szaktárca a múlt héten szándéknyilatkozatot írt alá a MiG-29-esek felújítására, de ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy az nem szerződés, és nem jár jogi kötelmekkel.

Szabó János arról nem kívánt beszámolni, hogy a szándéknyilatkozat milyen feltételeket támaszt a felekkel szemben. A miniszter szavaiból az is kiderült: elképzelhetőnek tartja, hogy a repülőgép-felújítás ügye a miniszterelnök hatáskörébe kerül.

A lengyelek előbb fognak nyugati gépeket vásárolni?

Lengyelország Budapestre akkreditált katonai attaséja az Index kérdésére elmondta: országa nagy valószínűséggel előbb vásárol majd nyugati harci repülőgépeket, mint Magyarország. Marek Lisiaknak pontos információi ugyan nincsenek arról, hogy milyen típusokat szerez majd be Lengyelország - erről ugyanis jelenleg is folyik még az egyeztetés -, az azonban valószínű, hogy 2006 előtt teszik majd ezt. A gépvásárlás végleges időpontját azonban még nem tűzték ki Lengyelországban - mondta a katonai attasé..

Marek Lisiak szerint Lengyelország is hasonló helyzetben van, ami a MiG-29-eseket illeti, mint Magyarország. Ők is fokozatosan igyekeznek felújítani ezeket a gépeket - tudtuk meg. (Lengyelországnak egyébként körülbelül harminc MiG-29-ese van.)

Az Index internetes hírforrásokból - tehát nem a lengyel nagykövetségtől - származó információi szerint Lengyelország hatvan gép beszerzését tervezi 2006-ig. Az is felmerült, hogy az ország az átmeneti időszakban tucatnyi gépet csupán csak kölcsön venne, vagy lízingelne, és csak később vásárolna lépésről lépésre saját vadászgépeket. A lengyel megrendelésekért két amerikai, egy francia és egy svéd cég lobbizik. A Boeing F-18-asával, a Lockheed Martin F-16-osával, valamint a francia Dassault a Mirage-2000-rel, illetve a svéd Saab a Gripennel próbálkozik betörni a lengyel piacra.

A románok pénzre, a csehek Gripenre várnak?

Romániának jelenleg 17 MiG-29-ese van. Dél-keleti szomszédunk egyébként nyilván tervezi új(abb), nyugati gépek vásárlását, ám erre jelenleg - úgy tűnik - nincs elegendő pénzük.

Talán Csehországban haladt előre a leginkább az új gépek beszerzése: mint a budapesti cseh nagykövetségtől megtudtuk, országukban (is) vita folyik a vadászgép-vásárlásáról, ám már kiírták az erről szóló tendert. A nagykövetség sajtóirodája szerint a legesélyesebb a pályázat megnyerésére az a svéd Gripen típusú gép, amelyet a Wallenberg-csoporthoz tartozó Saab cég gyárt. (A Gripenek beszerzése egyébként nálunk is felmerült, elsősorban a Horn-kormány idején, az 1998-as választások után viszont lekerült a napirendről a svéd vadászgép ügye.)

A cseheknek egyébként vannak saját gyártmányú (szubszonikus, tehát hangsebesség alatti) vadászgépeik is, szám szerint 72 darab L-159-es típusú. Ezeket az L-39-es Albatroszokból - szintén sugárhajtású - gyakorlógépekből fejlesztették tovább. (Albatroszokból egyébként egyébként a Magyar Honvédség is rendelkezik egy századdal, amelynek Kecskeméten található a bázisa.)

A szlovénok nem akarnak szuperszonikus harci repülőket

Bojan Potocnik ezredes, Szlovénia magyarországi katonai attaséja az Indexnek elmondta: a NATO-ba igyekvő országa jelenleg nem kíván szuperszonikus vadászrepülőgépeket vásárolni, s eddig sem rendelkeztek ilyen harceszközökkel. A szlovén a hadseregnek jelenleg 12 svájci gyártású Pilatus gépe van (ezek közül kilenc darab turbopropelleres PC-9, három másik Pilatus gépet pedig főleg ejtőernyős bevetésekre, és kisebb szállítási feladatokra tartogatnak). Az attasé szerint a - nagyobb államok által is (kiképzésre) használt - PC-9-es kiválóan alkalmasak a viszonylag kicsi szlovén légtér ellenőrzésére. Szlovénia kis ország, ezért nem engedheti meg magának a drága F-16-osok vagy F-18-asok vásárlását - mondta az ezredes.

F-16-osok a nagyvilágban: Thaiföld, Izrael és Görögország a megrendelők között

Az F-16-os a világ egyik legnépszerűbb többfeladatű harci gépe. A Lockheed Martin (LM) a négyezredik F-16-ost Egyiptomnak adta el idén áprilisban. Az egyiptomi légierő ezzel a megrendeléssel a negyedik legnagyobb F-16-os flottával rendelkező ország lett - olvasható a vadászbombázó egyik nemhivatalos, www.f-16.net elnevezésű internetes oldalán.

2000 igencsak jó éve az LM-nek. Idén márciusban az amerikai kormányzat megállapodott Thaiföld katonai vezetésével, hogy a helyi légierő tizenhat F-16-ost vásárol az Egyesült Államoktól. Az USA Kongresszusa március 6-án engedélyezte az ügyletet.

Ugyanebben a hónapban Görögország és az Egyesült Államok írt alá megállapodást arról, hogy az Égei-tengeri állam ötven darab új Lockheed Martin gyártmányú F-16-os (Block 50+) típusú gépet szerez be. A teljes projekt értéke - beleértve a harceszközöket, a gépet, valamint a földi kiszolgálást - mintegy 2,1 milliárd dollár. Az egyezmény egy opciós lehetőségre is kiterjed, amely további tíz gép eladását eredményezné Görögország számára.

Izraeli F16-os
1,34 milliárd dolláros megrendelés
2000 januárjában Izrael számára, az amerikai védelmi minisztérium megbízásából ötven darab, F-16D típusú gép gyártásának kezdhetett neki az LM. Ez egy 1,34 milliárd dolláros megrendelést jelent a Forth Worth-i cég számára. A megállapodás szerint Izrael opciót kapott további hatvan gép vásárlására is, miután szeptemberben megegyezett erről az Egyesült Államokkal.

Történnek azonban "kudarcok" is: Norvégia idén májusban jelentette be, hogy sem a legújabb F-16-osokból, sem az Eurofighter Typhoon típusú harci gépéből nem kíván vásárolni. Eredetileg egy 20 darabos megrendelésről lett volna szó, egy összesen 1,2 milliárd dolláros projektről. Norvégia - az ottani védelmi miniszter, Björn Tore Godal szerint - 12-15 éven belül vásárol majd új gépeket, s ez a procedúra hat-hét esztendő múlva indulhat meg.

Márciusban Új-Zéland felmondta azt a megállapodást, amely F-16-osok vásárlására vonatkozott volna. A 28 gépet az Egyesült Államoktól vásárolták volna, mintegy 700 millió dollárért. A kormányváltás után Új-Zéland állítólag már csak 18 repülő megvásárlását helyezte kilátásba.

Nem mindenki kaphat F-16-ost

F-16-ost persze nem lehet mindegyik KGST-piacon kapni. Az ilyen korszerű haditechnikát csak az Egyesült Államok kormányának engedélyével adhatja el a gyártó cég.

Horvátországban 1999 augusztusában röppentek fel olyan hírek, miszerint F-16 Fighting Falcon típusú gépeket szerezne be az Adria-parti állam. A tervek szerint egy olyan izraeli cég újította volna fel az Egyesült Államokból érkező gépeket, amelyik korábban a MiG-ek rekonstrukcióját vállalta volna. Ezzel Horvátország lett volna az egykori "Nagy-Jugoszláviából" kivált első utódállam, amely ilyen harceszközökhöz jutott volna hozzá.

Persze nem mindenki kaphat könnyen F-16-osokat: az Egyesült Államok néhány évvel ezelőtt például megtagadta azt a bangladesi kérést, amely erre vonatkozott. Azóta kiderült, a világ egyik legszegényebb állama inkább MiG-29-eseket vásárolna. Ezt viszont tavaly júliusban az USA diplomáciai offenzívával kívánta megakadályozni, s szinte azonnal tárgyalásokat kezdett az ásziai országgal...

F-16-balesetek (1999-2000)
2000. június 22.: Kanadában zuhant le egy gyakorlat közben az Amerikai Légierő egy Utahban állomásozó F-16-osa, a pilóta megmenekült. Egyelőre nem közöltek közelebbi információt a gép lezuhanásának okáról.

2000. június 16.: dél-arizóniai sivatagban zuhant le egy harci egy gyakorlatozó Falcon, a pilóta épségben katapultált.

2000. április 4.: a Török Légierő két F-16-osa ütközött a levegőben egy éjszakai párrepülés közben. Az egyik pilóta katapultált, a másikuk szörnyethalt. A vizsgálat pilótahibát állapított meg.

2000. március: egy amerikai légishow-n a ,,Blue Angel" bemutató-kötelék egyik F-16-osa zuhant le egy manőver közben, a tapasztalt pilóta életét vesztette.
2000. február 17.: egy kétüléses F-16-os zuhant le Georgiában, a pilóták katapultáltak. Ugyanezen a napon egy arizóniai bázis F-16-osa egy kiképzőrepülés következtében lezuhant, a pilóta katapultált.

2000. február 2.: az Izraeli Légierő gépe zuhant le. AZ F-16-os pilótája katapultált. Az ok: a hajtómű hibája.

1999. december 22.: a Holland Légierő F-16-osa ütközött egy magángéppel. Az F-16-os pilótája katapultált, a másik gép két utasa meghalt.

1999. szeptember 23.: a Holland Légierő F-16-os zuhant le az Északi Tenger felett, gyakorlórepülés közben, a pilóta katapultált. 3 év óta ez volt az első holland légierő-baleset.

1999. augusztus 26: a török légierő gépe bombákkal és rakétakkal felszerelve dél-kelet Törökországban a leszállás következtében zuhant le, a pilóta, aki elvesztette uralmát a gép felett - katapultált és megmenekült.

1999. augsuztus 17.: a Tajvani Légierő negyedik F-16-osát vesztette el 18 hónap alatt, amikor Dél-Tajvan felett egy gyakorlórepülés következtében a leszálláskor lezuhant egy gépük. A pilóta katapultált és megmenekült.

1999. július 1.: Miaimi mellett egy F-16-os ütközött egy kacsával, a gép emiatt lezuhant, a pilóta szörnyethalt.

1999. június 1.: A Tajvani légierő egyik F-16-osa tűnt el Kelet-Tajvan felett egy éjszakai gyakorlat alatt.

1999. május 2.:Az Amerikai Légierő F-16-osa lezuhan a Jugoszlávia elleni NATO-csapás alatt. A katapultált pilótát kimentették.

1999. április 25.:Két amerikai F-16-os ütközött össze Florida egén, a gépek kisebb sérülésekkel megúszták.

1999. március 29.:Egy izraeli F-16-os a tengerbe zuhant, a személyzet megmenekült.

1999. március 24.: A Belga Légierő F-16-osa zuhant le gyakorlórepülés közben. A pilóta életét vesztette.

1999. február 25.: A Belga Légierő gépe leszálláskor összetört a pilóta hibájából.

1999. február 3.: Az Amerikai Légierő F-16-os az arizóniai sivatag felett zuhant le. A tanulópilóta katapultált.

1999. január.: A Tajvani Légierő F-16-osa egy teaültetvénybe csapódott, a pilóták meghaltak.

Forrás:f-16.net

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.