Mária
-6 °C
-2 °C

A kórháztörvény normakontrollját kéri a Fidesz

2003.06.19. 14:56
Az alkotmánybíróság elé utalná a kórháztörvény módosítását a Fidesz. Az ellenzéki párt "szerencsésnek tartaná" ha a kormányoldal is egyetértene "az évszázad szociális paradigmájának" a legfőbb bírói testület előtti megmérettetésével. A Fidesz most a gyógyszertörvény módosításától tart.
Előzetes normakontrolt kér a kórháztörvényre Mádl Ferenctől a Fidesz. Mikola István, a párt egészségügyi egyeztető fórumának elnöke csütörtökön egyórás megbeszélést folytatott az államfővel az ügyben. "A köztársasági elnök úr mélyen foglalkozik a problémával, elképesztő szakértelmet árult el az egyórás beszélgetés során. Egészen biztos vagyok abban, hogy bölcs döntést fog hozni" - mondta Mikola.

Alkotmánybírósági megmérettetés

A volt egészségügyi miniszter "szerencsésnek" tartaná, ha a kormányoldal is egyetértene "az évszázad szociális paradigmájaként megjelölhető hatalmas jogszabály" alkotmánybírósági megmérettetésében.

A Fidesz most attól tart, hogy a kórháztörvény esetén tapasztalt "lopakodó kodifikáció" azaz a közvélemény kizárásával, a közmegegyezést kerülve meghozott módosítás "most a gyógyszerforgalmazás területén kezdődik meg".

Liberalizációtól tartanak

A sajtótájékoztatón megjelent Hankó Zoltán, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke szerint a kormány most a gyógyszerellátás liberalizációjára készül. Ennek első jelét abban látja, hogy a gyógyszertörvény módosításának tervezete szerint a jövőben az egészségügyi miniszter rendeletben szabályozhatná a gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek körét.

Hankó Zoltán kifejtette, azért tiltakoznak az ilyen irányú módosítás ellen, mert a jogszabály-tervezet általánosságban minden gyógyszer forgalmazásának szabályozását miniszteri hatáskörbe utalja, és nem csak a jelenleg gyógykészítményként forgalmazott termékekre szűkíti le azt, ami szerinte betegjogokat érintő súlyos gyógyszerbiztonsági kérdés.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.