Ambrus
-7 °C
3 °C

Kiss? Gyurcsány? Hiller?

2004.02.24. 08:44
A Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péter, Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Hiller István kultuszminiszter lehet Medgyessy Péter utódja a kormányfői poszton - állítja a Magyar Hírlap. A kormányfőcserét, bizalmatlansági indítvány útján, a képviselők legalább ötöde írásban kezdeményezheti. Ennek, a napilap által megszólaltatott szocialista politikusok szerint egyre nagyobb az esélye.
Medgyessy Péter kormányfőtől sokan elfordultak az MSZP-ben, és máris megkezdődött a találgatás, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt a következő országgyűlési választás előtt - írja a Magyar Hírlap. Igaz, Medgyessy sem zárta ki, hogy - támogatás esetén - indulna 2006-ban.

A szocialista párt drasztikus népszerűségvesztése esetén a napilap szerint három, párton belüli csoportosulásból kerülhet ki - akár az országgyűlési választások előtt - a rendszerváltás utáni Magyarország hatodik kormányfője.

Egyre több híve van a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péternek, bár azt támogatói is elismerik, hogy nem eléggé karakteres figura, így Orbán Viktor ellen kevés esélye lenne. Gyurcsány Ferenc sportminisztert ambicionálja talán leginkább, a Magyar Hírlap szerint, a kormányfői poszt megszerzése. Hátránya, hogy a privatizációs ügyei miatt támadható. Hiller István kultuszminisztert fogadná el legkönnyebben a koalíciós partner SZDSZ, ismertsége azonban nem túl nagy, fellépései nem mindig meggyőzőek.

A kormányfőcserét bizalmatlansági indítvány útján a képviselők legalább ötöde - 78 honatya - írásban kezdeményezheti, de azt is meg kell nevezni ilyenkor, kit jelölnek új miniszterelnöknek. Ha a szavazás során a bizalmatlansági indítvány megkapja a szavazatok többségét, akkor az alkotmány szerint "az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!