Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Feljelentették a Magyar Nemzet főszerkesztőjét

2001.09.06. 16:58
Jogosulatlan adatkezelés gyanújával a IX. kerületi rendőrkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki lakásán Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjét szerdán, mert az általa vezetett napilap korábban hírt adott egy kerületi bíróság folyosóján történt bántalmazásról. A főszerkesztő ügyvédje és a Magyar Újságíró Szövetség is úgy véli, hogy a sajtószabadság sérülhet akkor, hogy ha egy valóban megtörtént esetről nem számolhat be a média.
Az ügy előzményeiről szólva a jogász emlékeztetett: a múlt év novemberében a II-III. kerületi bíróság folyosóján egy ügyvéd a perbeli ellenfelét testileg bántalmazta, ágyékon rúgta. A sértettet a mentő vitte el. Az eset miatt büntetőeljárás indult az ügyvéd ellen - közölte Nehéz-Posony István, Liszkay ügyvédje.

A feljelentő nem kért helyreigazítást

A jogosulatlan adatkezeléssel kapcsolatos ügy annak nyomán indult, hogy az esetet megírta a Magyar Nemzet 2000. november 21-i számában a lap egyik újságírója, majd később, 2001. január 23-án, az ügy folytatásának egyik részletéről - az etikai vizsgálat felfüggesztésének okáról - is hírt adott. Nehéz-Posony István tájékoztatása szerint a testi sértést elkövető ügyvéd sajtó-helyreigazítást nem kért, ellenben feljelentést tett jogosulatlan adatkezelés miatt. Az illetékes nyomozóhatóság meg is indította az eljárást azon a címen, hogy az érintett hozzájárulása nélkül közölték a lapban nevét és beosztását.

Nehéz-Posony István álláspontja szerint a kérdés valójában az: mit írhatnak le az újságírók egy tudósításban és mit nem. Hozzáfűzte: kérdés az is, hogy megvalósíthatja-e egyáltalán egy újságíró vagy egy szerkesztő a jogosulatlan adatkezelés bűncselekményét akkor, amikor a büntető törvénykönyv szerint ezt csak hivatalos megbízással rendelkező adatkezelő követheti el. Nehéz-Posony István jogi álláspontja alapján ezért az ügyészségnek meg kellene tagadnia a konkrét ügyben nyomozást.

A rendőrség mindennap elköveti a jogosulatlan adatkezelés vétségét?

Ha igaz lenne, hogy nem lehet leírni egy megtörtént esetet, akkor végeredményben a sajtó mindennapi működése kerül veszélybe - fogalmazott Nehéz-Posony István. Hozzátette: ha az említett eset alapján tilos nyilvánosságra hozni az adatokat, akkor a rendőrségi szóvivők rendszeresen elkövetik ezt a bűncselekményt, hiszen hetente beszámolnak arról: mikor, kit vettek őrizetbe. A védőügyvéd közölte azt is, hogy védence nem tett vallomást az őt otthonában meglátogató rendőröknek. Jelezte, hogy Liszkay Gábor korábban - tanúként - már tett vallomást. Tájékoztatása szerint a rendőrség a nyomozást pénteken lezárja, s azt követően majd az ügyészségen múlik, hogy kíván-e vádat emelni.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége a sajtószabadság súlyos megsértéseként értékeli a Magyar Nemzet főszerkesztője és egyik újságírója ellen szerdán nyilvánosságra került rendőrségi eljárást - tudatta a MÚOSZ csütörtöki közleményében. A főszerkesztőt szerdán délelőtt hallgatta ki lakásán a IX. kerületi rendőrkapitányság, az írás szerzőjét pedig - a MÚOSZ közleménye szerint - egy 2000 márciusában hatályba lépett törvény alapján a rendőrség, ügyészségi utasításra, úgynevezett "rabosítási" eljárás során bűnügyi nyilvántartásba vette.

Az újságíró szövetség tiltakozik az információhoz jutás korlátozása ellen

A MÚOSZ elnöksége tiltakozik az ellen, hogy munkájukat az Alkotmányban rögzített alapjognak, a közérdeknek megfelelően végző újságírókat a valóságtartalmában megkérdőjelezhetetlen cikk megírásáért, illetve publikálásáért olyan jogszabály alapján vessék bűnügyi eljárás alá, amelyet valóságos bűncselekmények elkövetői ellen kell alkalmazni - tartalmazza a MÚOSZ állásfoglalása. A szakmai szövetség elnöksége emlékeztet egy hasonló, a Népszabadság egyik munkatársával tavaly júliusban megtörtént esetre, amikor Majtényi László adatvédelmi biztos megállapította, hogy a jogszabály ilyen értelmezése és alkalmazása indokolatlan. A MÚOSZ közleménye hozzáteszi: az újabb ügy a nyilvánosság demokratikus működését befolyásolja, és ezzel korlátozhatja az információhoz való hozzáférés állampolgári jogait.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!