Natália
-3 °C
7 °C

A Molnár-ügy miatt az ügyészséghez kerülhet a K&H nyomozás

2004.01.12. 07:13
Elképzelhető, hogy a Molnár Csaba alezredes, az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetője elleni eljárásra hivatkozva az ügyészség a közeljövőben végleg elveszi az ORFK-tól a K&H-ügy nyomozását, bár a rendőrség hétfőn cáfolta a Népszabadság értesülését. Molnár Csabát hivatali viszszaélés és államtitoksértés gyanúsítottjaként hallgatta ki az ügyészség. A Belügyminisztérium nem tartja elfogadhatónak az ORFK átszervezésével összefüggésben eddig elkészült javaslatokat.
Az alezredessel szemben hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés a gyanú. Ennél többet nem tudni, mivel az ügyet 45 évre titkosították - írja a Népszabadság. Az ügyészségi gyanúsítás előtt a rendőrség belső vizsgálata tisztázta az alezredest, aki a kiszivárgott hírek szerint kisebb értékű ajándéktárgyakat fogadott volna el pénzmosással gyanúsított szírektől. Molnár Csaba korábban a K&H ügy nyomozásának egyik vezetője volt. A gyanúsítás után más beosztásba helyezték.

A rendőrség cáfol
Az ügyészség hétfőn nem adott tájékoztatást arról, hogy saját hatáskörébe vonja-e a K&H-ügy nyomozását, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azonban cáfolta a lapértesülést. "Az ügyészség minden, a közlési kötelezettség körébe tartozó lépéséről a kellő időben tájékoztatást ad a közvélemény számára(...) az üggyel kapcsolatos minden rész titkos" - mondta Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Népszabadság cikkére reagálva.
Sok a vezető, kevés a nyomozó

Lamperth Mónika pénteki nyilatkozata, melyben nyilvánosság előtt is felszólította a rendőrség bűnügyi szolgálatának átalakítására az ORFK vezetőjét és bűnügyi főigazgatóját, egyértelműen jelzi, hogy a belügyminiszter nem tartja kielégítőnek és nem is hajlandó aláírni az ORFK átszervezésével kapcsolatban eddig megszületett javaslatokat - idéz a Népszabadság egy nevének mellőzését kérő belügyi illetékest. Ennek oka, hogy a bűnügyi szolgálat a javaslatok elfogadása esetén is "túlstrukturált" marad, emiatt túlságosan sok a vezető és kevés a tényleges nyomozói, vizsgálói munkát végző bűnügyi "munkás".

Már szinte minden országos jelentőségű bűncselekmény nyomozása a szervezett bűnözés elleni igazgatóság illetékességébe tartozik, ami a tárca szerint indokolatlan. A belügyminiszter nevében egy hete a tárca politikai államtitkára már nyomatékosan felhívta a rendőrség vezetésének a figyelmét: stratégiai gondolkodást, hosszú távra szóló tervezést és főleg érdemi változtatásokat, nem látszatintézkedéseket várnak tőlük.

Az ügyészség veszi át a nyomozást?

Molnár alezredes hétfőtől a szervezett bűnözés elleni igazgatóság helyettes vezetőjének szakreferenseként dolgozik. Amíg vele szemben az eljárás be nem fejeződik, megbízott vezetőként Bereczki Zoltán őrnagy irányítja a pénzmosás elleni osztály munkáját, akit az igazgatóság egy másik egységétől vezényeltek át. Rendőrségi források szerint elgondolkodtató, és nem tekinthető véletlennek, hogy bizonyos körökben összemossák a milliárdos illegális pénzváltással és pénzmosással gyanúsított szírek ügyét - amellyel összefüggésben Molnár Csaba ellen eljárás indult - és a K&H-ügyet. "A brókerügynek a tizede sem tartozott Molnár Csaba osztályához", mondták a Népszabadságnak az ORFK illetékesei, akik szerint "Molnár Csaba munkája nélkül nem sikerült volna a rendőrségnek elfognia Kulcsár Attilát, s vélhetően a számára pénzmosást végző szírek egyikét sem".

Rendőrségi körökben sejtetni engedték: nem zárható ki, hogy a Molnár elleni eljárásra ürügyként hivatkozva az ügyészség a közeljövőben végleg elveszi az ORFK-tól a K&H-ügy nyomozását. A botrány kirobbanása után Dávid Ibolya, az MDF elnöke vetette fel először, hogy az ügyészségnek kellene nyomoznia a milliárdos sikkasztás és pénzmosás ügyében.

Kedden hallgatják ki a szír vállalkozót

A Népszabadság értesülése szerint a Molnár Csaba ellen folyó büntetőeljárás keretében a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban kedd délelőtt hallgatják ki gyanúsítottként dr. Tarche Bassam szír vállalkozót, akivel szemben a BRFK milliárdos illegális pénzváltás és azzal összefüggésben elkövetett pénzmosás gyanújával nyomoz. A jelenleg a pénzváltási ügy miatt előzetes letartóztatásban lévő pénzváltót Molnár alezredes megvesztegetésével gyanúsítják az ügyészségi nyomozók.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.