Natália
-3 °C
7 °C

Az elnök embere volt

2001.03.19. 15:47
,,Az elnök embere voltam" címmel jelent meg Molnár Róbert reformkisgazda politikus könyve, mely eddig ismeretlen kulisszatitkokat tartalmaz a kisgazdapártról, Torgyán Józsefről és feleségéről. A műből kiderül, hogy 1993-ban 650 ezer forint ütötte Torgyán markát, amiért írásai jelentek meg az általa főszerkesztett Kis Újságban, és hogy Maczó Ágnesnek Torgyánné miatt kellett a pártból távoznia. Egzotikumként bepillantást nyerhetünk Molnár magánéletébe: megtudhatjuk például, hol és hogyan találkozott későbbi feleségével a szerző.
Torgyán József FKgP-elnök egykori bizalmasa nem akart senkit megbántani kötetével - mondta a Molnár Róbert Az elnök embere voltam című kötetének bemutatóján. A honatya szerint ennek ellenére akadhatnak majd olyanok, akik megharagszanak vagy megsértődnek. Molnár könyvével egy eddig ismeretlen világot akar bemutatni az olvasóknak.

Molnár kötete a megalakulástól napjainkig, kronológiaszerűen mutatja be a kisgazdapárt életét, annak ismert és kevéssé ismert részleteit, miközben a kulisszák mögötti történésekbe pillanthatunk bele.

Molnár könyvével egy eddig ismeretlen világot akar bemutatni az olvasóknak
Suttogók a pártszékházban

A fénymásolt dokumentumok közül az egyik például arról tanúskodik, hogy 1992-ben Apró Antal fiának cége poloskamentesítésre vállalkozott, ám nem találtak semmilyen lehallgatóberendezést a pártszékházban.

Torgyánéknak viszont az volt a meggyőződése, hogy ekkor technikázták be az öt legfontosabb ember irodáját, innentől kezdve a miniszterelnöknek, a belügyminiszternek és a titokminiszternek kívántak először jó reggelt a kisgazdavezetők. Bizalmas dolgokról pedig suttogva ejtettek szót.

Torgyán fenn akadt a kerítésen

Arról is olvasható bő két oldalon keresztül, hogyan akadt fenn a kerítésen Torgyán egy vidéki nagygyűlés előtt. A bejáratot egy jeges lejtőn lehetett megközelíteni, ahol bizonytalanul lépkedett az övéi közé az elnök, egy rossz mozdulata következtében azonban elvágódott, de olyan szerencsétlenül, hogy kabátja fenn akadt a kerítésen, ő maga pedig lógott a levegőben. Molnár megpróbált elnöke segítéségére sietni, de a csúszós jég rajta is kifogott, így ráesett Torgyánra, a megmentőnek így Molnárt kellett először ,,lehalásznia" a kisgazdavezérről.

Molnár kötetében úgy emlékszik: a visszafojtott nevetéstől majd megfulladt, amikor pedig útjára engedték Torgyánt, olyan harsány nevetésben törtek ki, hogy a képviselőnek belefájdult a hasa.

Cseh Máriának nem futotta nercbundára

Az ,,anekdotákból" nincs hiány. Molnár egyszer elkísérte a Torgyán házaspárt tengerentúli nyaralásukra. A ,,mulatságos" utazáson - Juditka, a tolmács, cukor helyett sót és borsot rakott tévedésből kávéjába - Torgyánné Cseh Mária bundavásárlásával írta be magát Molnár történelemkönyvébe. Az egykori primadonnának megtetszett egy ,,mink"-ből készült bunda, a szó jelentését senki sem tudta, így az eladó lerajzolt egy állatkát, amit mindenki mókusnak nézett, később azonban kiderült, hogy nercről van szó. Ezt a kabátot Torgyánné nem vehette meg, mert kiderült: 12 ezer dollárba kerül, vett helyette viszont másik két téli ruhát.

A vásárlással azonban úgy elszaladt az idő, hogy majdnem lekésték Torgyán nagygyűlését. A bökkenő az volt, hogy a vásárlás előtt szállodai szobájába zárták Torgyánt, aki tajtékzott, mikor kiszabadult, és azzal fenyegetőzött: mindenkit kizár a pártból, aki felelős e kis afférért, Mariskát és a tolmácsnőt pedig azonnal száműzte volna haza. Végül megenyhült, nem késte le saját nagygyűlését, és vastaps fogadta.

Jól fizetett hírlapíró-pártelnök

A könyv különböző dokumentumokat is közöl a kisgazdák elmúlt tíz évéből. Az egyik arról tanúskodik, hogy 1993-ban Torgyán nettó hatszázötvenezer forintot kapott a párt lapjában, a Kis Újságban megjelent cikkei után.

Molnár is közli azokat a dokumentumokat, melyek arról árulkodnak: Morvai Ferenc 10 millió forinttal támogatta a kisgazdák választási kampányát, cserébe a későbbi mandátumáért. De megtalálhatjuk a kötetben a reformisták megállapodását a Fidesszel és a polgári platform alapítónyilatkozatát is.

(Molnár Róbert március 20-án (kedden) 11 órakor az Index Törzsasztalának vendége lesz.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.