Judit
3 °C
6 °C

Késve írta jelentését Molnár Csaba

2004.01.21. 10:34
Az ügyészség nyilvánosságra hozta, hogy a hivatali visszaéléssel, hivatali vesztegetéssel és államtitok-sértéssel gyanúsított Molnár Csaba csak Salgó László utasítására, négy hónap késéssel jelentette a pénzváltóktól kapott ajándékot. Molnárt a pénzváltó cég érdekeiben való eljárásra kérték a szírek.
Csaknem négy hónappal később jelentette feletteseinek a szír pénzváltótól kapott ajándékot Molnár Csaba alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság hivatali visszaéléssel, hivatali vesztegetéssel és államtitok-sértéssel gyanúsított osztályvezetője - közölte az ügyészség szerdán, Budapesten.

Molnár Csaba alezredes augusztus 20-án egy autómosóban találkozott D. Zoltánnal és szír Bassam T.-vel, akiknek pénzváltással foglalkozó vállalkozásuk volt, és elfogadott tőlük egy ajándékcsomagot - mondta sajtótájékoztatóján a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal osztályvezető ügyésze.

Turi András közölte: az alezredes erről csak december 2-án írt jelentést, miután Salgó László országos rendőrfőkapitány erre utasította.

Közbenjárásra kérték a szírek

Molnár Csaba pénzmosással gyanúsított szír állampolgároktól néhány alkalommal kis értékű ajándékokat fogadott el, illetve egy vacsora alkalmával ő is megajándékozta őket márkás itallal. Az ügyész beszámolt arról: Molnár Csaba egy, a pénzmosásról tartott előadása után ismerkedett meg D. Zoltánnal, akivel ezt követően többször találkoztak szórakozóhelyen, utcán, és a férfi - ismereteik szerint - járt az alezredes lakásán is. D. Zoltán és üzlettársa, Bassam T. azt kérte az alezredestől augusztus 20-án, járjon közben azért, hogy a Volksbank ne szüntesse meg velük a pénzváltási tevékenységre vonatkozó szerződést.

A hivatali vesztegetés gyanúja szerint 2003 augusztusában az alezredes ajándékokat - egy fa ceruzatartót, egy tálca szíriai süteményt, egy fa névjegykártyatartót és egy szakértők által 200 forintos értékűnek becsült bizsu karláncot - fogadott el azért, hogy ennek a cégnek az ügyében a Volksbanknál eljárjon. Az osztályvezető ügyész elmondta: az ajándékcsomag tartalmáról eddig egyedül Molnár Csaba beszélt, a pontos tartalmat nem ismerik, de vizsgálják, valóban ez volt-e az ajándékcsomagban és a tárgyak értékét felbecsültetik.

Államtitkot árult el

Molnár Csaba augusztus 25-én találkozott a Volksbank vezetőivel, akik arról tájékoztatták: fel kívánják számolni a pénzváltó tevékenységet. Az alezredes a találkozón nem hozta szóba az ajándékozók kérését. A bank október 7-én pénzmosás-gyanúra utaló bejelentést tett az alezredes által vezetett pénzmosás elleni osztálynál. Molnár Csaba október 22-én tájékoztatta a pénzváltókat arról, hogy bejelentés érkezett velük kapcsolatban - a bejelentés egyébként államtitok - és azt tanácsolta nekik, visszamenőleg ők is tegyenek bejelentést a pénzmosás-gyanús esetekről. Ezt követően rövid időn belül 77 bejelentés érkezett a cégtől.

"Hangsúlyozni szeretném: a hivatali kapcsolatban az autómosás közbeni ajándék-átvétel enyhén szólva szokatlan. Szokatlan továbbá, hogy egy magas beosztású rendőrtiszt olyan ajándékot fogad el, amelynek pontos tartalmát nem ismeri" - mondta Turi András.

"A pénzmosás elleni osztály feladata a bejelentések kezelése, nyílt és titkos nyomozások folytatása és kötelességük a bejelentésre kötelezetteket tájékoztatni a bejelentéstétel köréről. (...) Ez egy olyan kettősség, amit nagyon nehéz feloldani, erről az ORFK vezetése információim szerint tud, valószínűleg szerencsétlen dolog, hogyha egyszerre kell hivatali kapcsolatban és büntető-eljárási kapcsolatban állni személyekkel" - jelentette ki az ügyész. "Úgy gondolom, az összes körülményt együtt kell vizsgálni: a hivatali kapcsolati jelleget, az ajándékok összetettségét és ismeretlen voltát az átvételkor, és az akkor elhangzó kérést" .

Rendőrségi források szerint az alezredes minden esetben jelentést írt a kapott ajándékokról. Molnár Csaba korábban osztályvezetőként aktívan részt vett a K&H-ügy nyomozásában, az ügy lezárásáig az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán referensként dolgozik.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!