Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

'Tetves cigányozás' és pénzgyűjtés TGM-nek

2005.05.29. 19:49
Nyolcvanan jöttek össze vasárnap a Moszkva téren az anti-antirasszista tüntetésre. A felszólalóktól nem lehetett megtudni, hogy vannak-e tetves magyarok, de azt igen, hogy tetves cigányok vannak, akik miatt nem lehet a gyerekeket az utcára kiengedni. És végre megtudhattuk, hogy a késsel hadonászó cigányokat "jogosan meg lehet ölni".
A Moszkva tér népe: féltucat hajléktalan, néhány afrikai férfi, és barátaikra várakozó fiatalok gyűrűjében tartották meg vasárnap délután jobboldali szervezetek magyargyűlölet-ellenes tüntetésüket. A nyolcvan főnyi érdeklődő között főként idősebb férfiak. A hőség ellenére többen fekete bakancsban, fekete nadrágban, fekete pólóban, és - nyilván a meleg miatt - leborotvált fejjel álldogáltak.

"Két hete vérvád hangzott el a magyarság ellen" - kezdte beszédét Molnár Balázs szervező. Megtudhattuk tőle azt is, hogy a rendezvény előtt rendőrök szólították fel a Magyar Televízió kisebbségi műsorának munkatársát, hogy hagyja el a helyszínt. Állítólag a megjelenteket provokálta.

Az első szónok Molnár Tamás, a Jobbik nevű párt tagja, aki pártja világképét ismertette 1919-ről, az iraki-háborúról és a "mai baloldal válságáról". De legtöbbet az SZDSZ-szel, a "deviáns bástyákat erősítő megszálló párttal" foglalkozott.

Molnár nem kímélte Gyurcsány Ferencet sem, aki szerinte "illegitim miniszterelnök", és Kunos Pétert, a "priuszos bankárt" sem, aki a felszólaló bejelentése szerint szombaton ráadásul még a sakkszövetség elnöke is lett. Innen gratulálunk neki.

Az újságokat helyreigazítási és személyiségijogi-perekben elmarasztaló bírói gyakorlat miatt a továbbiakban eltekintünk Molnár beszédének Wekler Ferencre, Geszti Péterre, Magyar Bálintra vonatkozó részeitől.

Az egykori demokratikus ellenzék tagja azt kérte a cigányvezetőktől, hogy szakadjanak le a pártoktól, és állítsák vissza a vajdarendszert. Molnár úgy látja, hogy "ha a cigányok tisztelik a hazát, nem lesznek konfliktusok".

Molnár beszéde végén elszégyellte magát, hogy jobboldali politikusok verték az asztalt, hogy itt rasszista bűncselekmény történt. "Nem történt", mondta a 21-es buszon kis híján gyilkosságba torkolló eset másfél héttel ezelőtti fordulatára utalva.

A rendezvényen felszólalt Polgár Tamás, a két héttel ezelőtti antirasszista tüntetésen megvert bloger is, aki legkevesebb háromszor "tetves cigányokról" beszélt. Azt állította, hogy a leszúrt és "bűnöző" fiú apja pisztolyt tartott egy pap fejéhez, aki a fiát egy "katolikus iskolából" ki akarta rúgni.

Gyermekeinket nem lehet kiengedni az utcára, mert megtámadják őket, mondta a fiatalember, aki szerint a cigányok jelentős része "élvezi a mocskot, a fertőt, amelyben fetreng".

Polgár szerint nem vagyunk elég felkészültek, mert még azt sem tudjuk, hogy "a késsel fenyegető cigányt jogosan le lehet ütni, meg lehet ölni". A megoldás, ha minél többen belépnek a polgárőr szervezetbe, javasolta az alkalomhoz méltón fekete bakancsban, fekete nadrágban és pólóban lévő rövidhajú fiatalember.

Polgár szerint a gyilkossági kísérlettel vádolt Mortimer szülei takaros cigányok, mélyen vallásosak, "nekik nem jár a homlokukra c betű".

A tüntetésen kiderült, Polgár nem bocsátott meg Tamás Gáspár Miklósnak, és azt ajánlotta neki "hogy húzzon vissza Romániába, ahonnan Ceausescu idején ide ette a fene". Sőt, vonatjegyre pénzgyűjtésbe kezdett hallgatói között, hogy Tamás Gáspár Miklós meg se álljon, és vissza se jöjjön. Mind a nyolcvanan éljeneztek, aztán vége lett a tüntetésnek.

Mások is tüntettek a gyűlölet ellen
A rendezvény elején megjelent néhány magát másképpen gondolkodónak nevező tüntető, akik az Indexnek azt mondták, ők is a "gyűlölet ellen jöttek demonstrálni". Szórólapjuk szerint a cigányság társadalmi problémáin külső módon lehet segíteni. "Többségében nem a roma gyerekek értelmi képességével van baj, hanem hogy a családjuk elképesztő nyomorban él", áll szórólapjukon, amelyet környezetükben osztogattak.
címlapon
Kell nekünk oltás bárányhimlő ellen?
címlapon
Nem kurva, szextárs és szociális szexmunkás

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.