Zalán
6 °C
19 °C

Még az őrezred eszközei védik a Medgyessy-házat

2005.07.30. 10:07
Bár Medgyessy Péter miniszterelnöki kinevezése után nem sokkal azt mondta, mandátuma lejárta után természetes, hogy felesége tulajdonában álló házukból elviszi a Köztársasági őrezred a beépített biztonsági berendezéseket, azok ma is az Orbán-hegyi épület védelmét erősítik. A Köztársasági Őrezred szerint azért, mert még tart a volt miniszterelnök utóbiztosítása, Orbán Viktor korábbi kormányfőnek ugyanakkor nem őrizték az otthonát, azután, hogy megbízatása megszűnt.

A rendszerváltás utáni miniszterelnökök közül Medgyessy Péter volt az első, aki úgy döntött, hogy nem költözik be a kormányfőknek fenntartott állami rezidenciába, hanem megtartja addigi otthonát, a felesége tulajdonában álló Orbán-hegyi családi házat. Az ellenzéki tiltakozás ellenére Medgyessy kitartott álláspontja mellett, így az általa lakott ingatlant kellett biztonságossá tenni.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága először 100 milliós összegű beruházáshoz kért közbeszerzés alóli mentesítést, végül valamivel több mint 38 millió forintért tették az ingatlant alkalmassá egy esetleges robbantás átvészelésére is.

Részlet a védelmet szabályozó rendeletből
Részlet a 160/1996. (XI. 5.) Korm. rendeletből, amely a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelmét szabályozza: A védett személy lakásába felszerelt biztonságtechnikai eszközöket a védelemre (utóbiztosításra) való jogosultság megszűnésével egyidejűleg le kell szerelni. Ha a védelemben részesült személy arra igényt tart és vállalja a fenntartással és az üzemeltetéssel járó költségeket, a vezetékes távközlési és biztonságtechnikai berendezések az 5. § (2) bekezdés feltételeinek megfelelően az amortizáció figyelembevételével meghatározott térítés ellenében átadhatók részére.
Medgyessy Péter miniszterelnöki kinevezése után azt mondta, hogy a házára felszerelt biztonsági eszközöket megbízatása lejártát követően az illetékes szervek majd elszállíthatják. Bár a volt miniszterelnök a tisztséget tavaly szeptember óta nem tölti be, a felszerelt biztonsági berendezések továbbra is az Orbán-hegyi házon találhatóak.

A Köztársasági Őrezred szerint azért, mert Medgyessy utóbiztosítása zajlik. A szabályok szerint ez egy évig tarthat, az őrezred szerint ezután lehet aktuális az eszközök leszerelése, vagy azok értékesítése a volt kormányfőnek.

Az őrezredtől megkérdeztük, mi az oka annak, hogy Orbán Viktor volt kormányfőnek nem biztosították az otthonát az utóbiztosítás részeként, de csupán annyit közöltek, hogy a kérdésre választ találhatunk a védett személyek és a kiemelt létesítményekről rendelkező kormányrendeletben.

E szerint a volt miniszterelnök lemondhat otthona védelméről, de ha ezt nem teszi, jár neki a lakásánk technikai, vagy őrszemélyzettel kiegészült védelme. Orbán miniszterelnöki megbizatásának lejárta után egy bérelt lakásba költözött, amin volt ugyan riasztóberendezés, de azt nem a Köztársasági Őrezred szerelte fel.

Megpróbáltuk megszólaltatni az ügyben Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, de sem őt, sem pedig munkatársait nem tudtuk elérni többszöri próbálkozás ellenére sem.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!