Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Nem engedik Medgyessyt az amerikaiak Irakba

2004.07.21. 17:54
Nem engedi az Amerikai Egyesült Államok illetékes szerve Irakba utazni Medgyessy Péter miniszterelnököt, védett állami vezető pedig "saját szakállára" nem látogathat az arab országba. A kormányszóvivő a kormány nevében arra kérte azokat a civileket, akik bejelentés nélkül tartózkodnak Irakban, hogy jöjjenek haza, mert a magyar kormány nem tudja garantálni a biztonságukat.
Nem engedi az Amerikai Egyesült Államok illetékes szerve Irakba utazni Medgyessy Péter miniszterelnököt - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

hi Gál J. Zoltán elmondta, hogy minden állami vezető Irakba látogatása előtt egy, az amerikai hadsereghez tartozó testülettől kell engedélyt kérni, mert e nélkül nem lehet odautazni.

A kormányszóvivő az Index érdeklődésére elmondta, hogy a miniszterelnök már többször is tervezte, hogy meglátogatja az Irakban állomásozó magyar katonákat, de az amerikai hadsereg egyik megadott időpontban sem tudta volna garantálni Medgyessy Péter biztonságát, így a kormányfő nem utazhatott.

Hozzátette, egy ország vezetői közül senki sem utazhat a "saját szakállára", azaz az amerikaiak hozzájárulása és engedélyei nélkül egy miniszterelnök sem tud Irakba látogatni.

Juhásznak is nehezen ment a kijutás

A kormányszóvivő kitért arra, hogy a június közepén egy szállítókonvoj ellen elkövetett támadásban életét vesztette egy magyar katona, Nagy Richárd. Szavai szerint a honvédelmi miniszter az eset után azonnal jelezte utazási szándékát, de az amerikai hadsereg csak az elmúlt hétvégére tudta biztosítani Juhász Ferenc utazását.

Arra a kérdésre, hogy a lengyel miniszterelnök nemrégiben miként kaphatott engedélyt, a kormányszóvivő azt válaszolta: a különbség az időpontokban keresendő.

A magyar civilek jöjjenek haza

Gál J. Zoltán egyúttal a kormány nevében arra kérte azokat a civileket, akik bejelentés nélkül tartózkodnak Irakban, hogy jöjjenek haza, mert a magyar kormány nem tudja garantálni a biztonságukat. Elmondta, hogy arra kérik a kint lévők hozzátartozóit, hívják haza rokonaikat, ismerőseiket. Megjegyezte: nincs adatuk arról, hogy hány magyar civil tartózkodik Irakban Arra a kérdésre, van-e forgatókönyv arra az esetre, ha egy magyar esik a lázadók fogságába úgy válaszolt, remélik, hogy ilyen nem történik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!