Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Egymilliárdos kártérítési követelés az ügyészség nyakán

2006.08.28. 18:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Gátolhatja az ügyészség működését, hogy rossz esetben idén körülbelül egymilliárd forintot kell kártérítésekre fordítaniuk. Az Állami Számvevőszék szerint a kontrollt kellene erősíteni. Az ügyészség szerint nem kell aggódni, a kártérítési követelések nagy részét elutasítják a bíróságok.

Az ügyészséggel szembeni kártérítési ügyek száma, és az, hogy körülbelül egymilliárd forintot kell ebben az évben emiatt kifizetnie az ügyészségnek, gátolhatja a folyamatos működés feltételeit, állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ), miután a közelmúltban ellenőrizte az ügyészség 2003-2006. közötti működését.

Megállapították, hogy az ügyészséggel szemben támasztott kártérítési igények mind számban, mind követelési értékben erőteljesen növekszik. Ez 2005 végéig összesen 210 ügyet jelentett, 5,5 milliárd forint kárigénnyel. Az ügyészséget - írja az ÁSZ - mindeddig az ügyek elenyésző hányadában (összesen 5 esetben, 30 millió forint összegben) marasztalta el a bíróság.

"A folyamatban lévő kártérítési ügyek magas száma (98), ezek között a feltételezetten fizetési kötelezettséggel záruló esetek mégis arra figyelmeztetnek, hogy a költségvetést olyan (2006-ban akár 1 milliárd forint) nagyságrendű kiadások terhelhetik, amelyek a folyamatos működés feltételeit is gátolhatják" - állapította meg a számvevőszék. Az ÁSZ az ügyészi hibákból fakadó kártérítési követelések megelőzése érdekében azt ajánlotta a legfőbb ügyésznek, hogy erősítse a szervezet kontrollrendszerét.

Ügyészség: csak 30 millió

A Legfőbb Ügyészség hétfőn kiadott közleménye szerint a bíróságok a múlt év végéig 1,5 milliárd forint kereseti követelést bíráltak el, amelyből 1 milliárd 470 millió forint követelést elutasítottak, azaz csak 30 millió forint megfizetésére kötelezték a Legfőbb Ügyészséget. Azokban az esetekben, amikor a megítélt kártérítési kötelezettség oka ügyészi mulasztás volt, mulasztó munkatársukat "a hatályos szabályoknak megfelelően" kötelezték a kártérítésre.

A Legfőbb Ügyészség a közleményben hangsúlyozza: a megítélt kártérítési követelések eddig nem okoztak problémát, az esetleges későbbi elmarasztalások összege pedig jelenleg nem prognosztizálható. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Legfőbb Ügyészséggel szemben indított kereseti követelések rendkívül csekély százaléka vezet csak eredményre. A közlemény szerint az ÁSZ-jelentésben szereplő fokozott kontroll kialakítása érdekében hét pontból álló intézkedési tervet dolgoztak ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.