Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés

2001.07.28. 22:34
Az MSZP és az SZDSZ augusztus 7-re rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi. Az ellenzék szeretné, ha ezen az ülésen létrejönne két vizsgálóbizottság. Az testületek Orbán Viktor, az FVM-ben Szabadi Béla terhére rótt visszaélésekkel kapcsolatos felelősségét, illetve az Orbán-bányák állami megrendelésű dolomitszállításainak körülményeit tisztáznák. A grémiumok felállítását ellenzi valamennyi kormánypárt és a MIÉP is.
Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi az MSZP és az SZDSZ. A két párt közös közleménye szerint céljuk, hogy a parlament hozza létre az általuk korábban javasolt parlamenti vizsgálóbizottságokat. Ezek Orbán Viktor miniszterelnök, az FVM-ben Szabadi Béla terhére rótt visszaélésekkel kapcsolatos felelősségét, illetve az Orbán-bányák állami megrendelésű dolomitszállításainak körülményeit tisztáznák.

Szabadi Béla
A közlemény emlékeztet arra: az ellenzéki képviselők még a tavaszi ülésszak idején kezdeményezték a vizsgálóbizottságok megalakítását, de a kormánytöbbség - álláspontjuk szerint a házszabályt megsértve - akkor ezt megakadályozta. Szabadi Béla és más személyek őrizetbe vételét, illetve azt követően, hogy a Dunaferr dolomitrendeléseit illetően egymásnak is ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el, és a nagyvállalat új vezetése felülvizsgálta korábbi álláspontját, még inkább indokolt tisztázni, terheli-e politikai felelősség Orbán Viktor miniszterelnököt az FVM-ben történt visszaélésekért, illetve érvényesült-e politikai befolyásolás a Dunaferr és az autópálya-építés közbeszerzéseinél - tartalmazza a közlemény.

Altorjai Anita, a házelnök sajtófőnöke az MTI-nek szombaton azt mondta: Áder János házelnökhöz még nem érkezett hivatalos megkeresés ez ügyben.

Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója a politikai realitásokat mellőző zavarkeltésnek tartja a kezdeményezést. Az MSZP-nek tudnia kellene, ha jól utána nézett volna, hogy a miniszterelnököt az FVM-ben történtekért semmilyen jogi felelősség nem terheli - hangsúlyozta, hozzátéve: a szocialista pártnak akkor lenne erkölcsi alapja ilyen kezdeményezésekhez, ha 1994-98 között legalább ilyen aktívnak mutatkozott volna a vizsgálóbizottságok felállításában.

Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető szavai szerint a kezdeményezésnek inkább botránykeltés íze van, mint hogy bárminek a tisztázására irányulna. Font Sándor, az MDF frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: mindenkor tiszteletben tartják a házszabályt, és ha ennek megfelelően összehívják az Országgyűlés rendkívüli ülését, akkor az MDF-es képviselők azon részt vesznek. Csurka István, a MIÉP elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a vizsgálóbizottságok felállítására vonatkozó indítványt akkor tudják komolyan venni vagy tárgyalni róla, ha a szocialista és a szabad demokrata képviselők leadják vagyonnyilatkozatukat, és odaállnak az ezzel foglalkozó testület elé, hiszen erre - mint emlékeztetett - parlamenti határozat is kötelezi őket.

A kormánypártok és a MIÉP elutasítása ellenére a rendkívüli ülést valószínűleg összehívja majd a házelnök, mivel a két kezdeményező parlamenti frakció össze tudja gyűjteni a szükséges 78 aláírást. Az Országgyűlés házszabálya szerint a rendkívüli ülést a képviselők egyötödének írásbeli kérelme alapján össze kell hívni. A kérelemben az összehívás indokát, továbbá a javasolt időpontot és napirendet meg kell jelölni. Az Országgyűlés elnökének lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az ülést összehívnia.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.