Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A King Gyurcsány 400 százalékkal nagyobb a megengedettnél

2006.03.22. 22:03
Majdnem 1700 négyzetméteres az a hatalmas reklámháló, amely egy zuglói épület falán látható, jelenleg éppen Gyurcsány Ferenc arcával, egy MSZP-s politikai hirdetésen. A kerület bontási határozatot hozott, az MSZP szerint ez nem rájuk tartozik.
Óriási Gyurcsány-poszter takarja be néhány napja egy zuglói toronyház egyik oldalát, de ez a lakóknak és a kerület vezetésének sem tetszik. A zuglói épület, egy Kassai téri lakóház közös képviselőjének küldtek bontási határozatot, mondta el az Indexnek Rátonyi Gábor, a XIV. kerület polgármestere. A bontási határozat nem az állványokra, hanem a hatalmas reklámhálóra vonatkozik, tette hozzá a városrész első embere.


Óriásplakát Zuglóban

400 százalékos túllépés

Rátonyi - aki egyébként fideszes - hangsúlyozta, hogy nem politikai döntésről van szó, amikor bontást rendeltek el, hanem arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés tavaly fogadta el a hasonló közterületi reklámokról szóló rendeletét. Ez a jogszabály a kerületekre is érvényes, és kimondja többek között azt, hogy a legnagyobb reklámhálóval lefedett terület 400 négyzetméter lehet.

Az MSZP-s reklám ennek a maximális mutatónak a 400 százalékánál is több, mondta a polgármester, ezért határoztak az eltávolításáról. (A reklámhálók egyébként az adott épület homlokzatának 60 százalékát fedhetik be - ez is a fővárosi önkormányzati rendeletben olvasható.) Ugyanakkor Rátonyi elmondta, hogy a határozat kézhez vételétől számítva 10 napja van az épület közös képviselőjének, illetve a hirdető cégnek, amely a reklámhálót kirakta, hogy megfellebbezze a döntést.

Az első fordulóig kihúzhatják

Ha fellebbez a ház vagy a reklámcég, akkor másodfokú eljárásra lesz szükség, amely tovább húzza a kerületi határozat jogerőre emelkedését, így a választások első fordulója előtt aligha kerül le a reklámháló a zuglói épületről. Rátonyi elmondta, másodfokon a Fővárosi Közigazgatási Hivatal dönt az ügyben.

A zuglói polgármesteri hivatal március 14-én kapott lakossági bejelentést arról, hogy túl nagy reklámhálót függesztettek ki a Kassai úti házra. A polgármester szerint azért fontos, hogy most fellépjenek a hirdetővel szemben, mert az december 31-éig kötötte le ezt a plakáthelyet.

Nyakó: nem politikai ügy

A kerület azt szeretné elérni, ha 400 négyzetméteresre csökkentenék a ház falán elhelyezett reklámhálót.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az Indexnek elmondta, szerinte nem politikai ügyről van szó. A reklámhálóhoz - Nyakó szerint - az MSZP-nek nincs köze. Ők ugyanis egy reklámcéggel csak arról állapodtak meg, hogy nagy felületen hirdethessenek. A reklámcég rendelkezik a plakáthellyel, így annak kell szabályoznia az együttműködését a társasházzal, illetve betartania a jogszabályokat.

Nyakó elmondta, az MSZP semmilyen jogszabály- vagy törvénysértő cselekedetre nem kérte a reklámcéget, így nem tehet arról, hogy Zuglóban mi történik. Nyakó megemlítette, hogy korábban ezen a Kassai téri házon ő már látott a mostani Gyurcsány-plakáthoz hasonló méretű reklámhálókat, de azok kereskedelmi hirdetések voltak. Szerinte érdekes, hogy a kerület fideszes polgármestere éppen most vette észre az MSZP-s reklámhálót.

Egymilliós bírság is lehet

Nyakó nem válaszolt az Index kérdésére, miszerint kéri-e az MSZP a reklámcéget, hogy távolítsa el a jogszabálysértő hirdetést, amely egyébként azt az önkormányzati rendeletet sérti, amelyet az MSZP-SZDSZ irányítású Fővárosi Közgyűlés fogadott el tavaly.

Ha jogerőre emelkedik a hatósági döntés a reklámháló eltávolításáról, akkor a hirdetőnek öt napja van, hogy leszedje a reklámot. Ha ezt nem teszi, akkor ötnaponként megismételhető bírságot szabhat ki a kerületi polgármesteri hivatal. Ennek az összege sokadik esetben az egymillió forintos is elérheti, tudta meg az Index Rátonyi Gábortól..

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!