Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Dávid nem tudta átverni az MDF-en a szocialisták támogatását

2003.11.04. 11:48
Egyetlen voks döntött arról, hogy az ellenzéki MDF képviselőcsoportja kihátrált az MSZP által támogatott 40 százalékos adókulcs megszavazása mögül. A Fórum frakciójának másfél órás zárt ülésén hétfőn ismét elmérgesedett a Dávid Ibolyát támogatók és a pártelnök irányvonalával elégedetlenek vitája.
Bár az MSZP hétfői közleménye az SZDSZ kérésével indokolta, hogy elállt a 40 százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműek esetében történő bevezetésétől, úgy tudjuk, hogy az adóügyi módosító javaslat visszavonásában döntő szerepet játszott az MDF-frakció zárt ajtók mögött kialakított elutasító álláspontja is.

Pengeélen

Az Index információi szerint a hétfői zárt ülésen csupán egyetlen vokssal maradt alul a Dávid Ibolya pártelnököt és Herényi Károly frakcióvezetőt támogatók csoportja, amikor az új adósávról folytatott éles vitát követően szavaztak a javaslatról. A 8:7 arányban elutasított indítvány szavazásánál négyen tartózkodtak. Úgy tudjuk, hogy a pártelnök az igazságosabb közteherviselés érdekében tett lépésnek minősítette a negyedik adókulcs tervezett bevezetését.

A másfél órás, személyeskedő hangvételű ülésen a javaslat ellenzői viszont azzal érveltek, hogy az MDF ellenzéki pártként nem lehet partnere a kormánynak az adóterhek növelésében, valamint, hogy ismét felújíthatná a pártot ért jobboldali vádakat, ha az MSZP-vel együtt szavaznák meg az adómódosítások egyik kulcselemét.

Herényi Károly az Index több, nevének elhallgatását kérő forrásának állítása ellenére cáfolta, hogy megtörtént volna a szavazás. A frakcióvezető kérésének eleget téve közreadjuk véleményét, miszerint "ez úgy marhaság, ahogy van".

Tiszteletben tartják

Úgy tudjuk, hogy a szocialisták a fórumos képviselők elutasító döntése után jelezték az Országgyűlésben: elállnak a magas jövedelműek fokozott megadóztatásától. Az MSZP-s bejelentés azonban természetesen nem szólt arról, hogy a koalíciós partner nélkül is megszavazták volna az előterjesztést. A szocialisták közleménye szerint az MSZP frakciója azért döntött a visszavonás mellett, mert tiszteletben tartja az SZDSZ-nek azt a kérését, hogy ne legyen negyven százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműek esetében sem.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!