Salamon
7 °C
13 °C

Nemzeti minimumot akar az MSZP

2001.01.09. 13:16
Kapcsolódó cikkek (1)
A megroppant koalíció belső gondjai szükségessé teszik, hogy az MSZP érdemben foglalkozzon az agrárium helyzetével - mondta Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője a párt évadnyitó sajtótájékoztatóján, kedden. Nagy a közeljövőben esedékes Fidesz-MSZP találkozó kapcsán felmerült találgatásokról kijelentette: céljuk változatlanul a koalíció leváltása.
,,Megroppant a kormánykoalíció az ország történelmének egyik legnagyobb jelentőségű időszakában, az EU-csatlakozás küszöbén." A szocialisták ezért különösen fontosnak tartják, hogy az új évben tervezett indítványok, javaslatok és törvénytervezetek között helyt kapjon egy, az ,,agrárium problémáira" megoldást kínáló törvénycsomag kialakítása - mondta a frakcióvezető.

Nagy Sándor
"A kormány leváltására törekszünk."
Pártprojektek az új évadban

A sajtótájékoztatón a frakcióvezető emellett kiemelte: szükség van arra, hogy a napi politikai csatározásokban versengő pártok megállapítsanak egy úgy nevezett ,,nemzeti minimum" értéket, amit Nagy a következőképpen definiált: ,,a szemben álló pártok rögzítik azt a tartalmi minimumot, amiben együttműködnek, és amely alapértékek a napi csaták felett kell, hogy álljanak." Az MSZP vállalja, hogy kidolgozza a tervezetet, az azonban még nem dőlt el, hogy milyen formában kerül majd a javaslat a parlament elé.

Formailag a párt másik elképzelése, a ,,demokráciacsomag" sem világos egyelőre. Nagy Sándor a tervezett projektről annyit azért elárult, hogy a parlament működése, a kormány és az ellenzék viszonya, a jogbiztonság és az állami felelősségvállalás lesznek a dolgozat fő csapásvonalai.

Küszöbön az MSZP-Fidesz találkozó

Nagy kifejtette a közeljövőben esedékes Fidesz-MSZP találkozóról, melyet a kormánypárt frakcióvezetője kezdeményezett, elmondta: a megbeszélések előkészítése folyamatban van, és a szocialisták nyitottak a tárgyalásokkal kapcsolatban, de mint fogalmazott: ,,senkinek se legyenek kétségei, mi a jelenlegi kormány leváltására törekszünk".

,,Legyen egység a pártban!"

A szocialista frakcióvezető a sajtótájékoztatón kitért a párt belső reformtörekvéseinek ismertetésére is. Mint mondta, a frakció alapszervezeti felállása változatlan marad (továbbra is különféle munkacsoportok alkotják majd), de hangsúlyosabb szerepet kap az egységes politizálás. ,,A párt kabinetrendszeréhez a jövőben jobban alkalmazkodik a frakció és a választmány is" mondta a politikus.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.