Ágnes
-11 °C
-4 °C

Szocialista EP-képviselők a holdudvarból

2003.01.22. 14:14
Névváltoztatás nem, a párt átalakítása viszont szerepel az MSZP közelgő kongresszusának napirendjén - közölte Kovács László, szocialista pártelnök. A politikus bejelentette, hogy pártja önálló, az EU-csatlakozást népszerűsítő kampányt indít február 15-étől. Az Európa Parlamenti választáson nem indulhatnak majd az egyéni választókerületben mandátumot szerzett szocialisták, ezért a párt a holdudvarából választ jelölteket.
Február 15-étől saját, az EU-csatlakozást népszerűsítő kampányt indít a Magyar Szocialista Párt - jelentette be Kovács László pártelnök az MSZP szerdai elnökségi ülése után. Megfogalmazása szerint a kampány célja kettős, egyrészt a mozgósítás, hogy minél többen menjenek el az április 12-ei népszavazásra, másrészt pedig, hogy azok közül, akik elmennek minél többen támogassák Magyarország tagságát.

Kovács hangsúlyozta: nem rózsaszín képet akarnak festeni, hanem tisztességes tájékoztatást kívánnak adni. Felakarják hívni a figyelmet a néhány társadalmi réteget érintő várható átmeneti nehézségekre.

Még nem tudni, lesz-e váltás az MSZP felső vezetésében

Kovács László az MSZP márciusi tisztújító kongresszusának előkészületeiről elmondta: helyi szinten már megkezdődött a tisztújítás. Úgy vélte: itt körülbelül húsz százalékos lesz a személyi változás, középszinten valamivel kisebb, de mint mondta, a megyei elnökök körülbelül felének várhatóan lesz kihívója.

Arról egyelőre nem bocsátkozott becslésekbe, hogy az országos vezetői testületekben és posztokon milyen átrendeződés várható. Utalt arra, hogy ez a megyei közgyűlések befejezése után lesz aktuális. "Két megnyert választás után a tisztújítás nem kényszer, hanem lehetőség" - fogalmazott a pártelnök.

Megkezdik a párt átalakítását

A tisztújítás mellett a kongresszus fontos feladatának nevezte Kovács László azt is, hogy megkezdődik a párt átalakítása, ami három pilléren alapul. Egyrészt áttekintik a párt távlati programját és önképét, meghatározzák a szervezeti és működési kereteket, és megkezdődik az alapszabály felülvizsgálata is. Hangsúlyozta: ezeket a feladatokat a mostani kongresszuson csak elkezdik, de befejezni csak 2004-ben fogják.

Nem lesz napirenden a névváltoztatás

Egy kérdésre válaszolva a pártelnök kijelentette: a mostani kongresszus nem foglalkozik sem a párt nevének, sem pedig logójának esetleges megváltoztatásával. Az MSZP egyelőre informálisan ugyan, de megkezdte az Európa parlamenti választásokon indítandó jelöltjeinek kiválasztását. Kovács elmondta, hogy a jelöltek kiválasztásában alapvető szempont lesz, hogy az illető szakmailag megfelelően felkészült legyen arra, hogy az EP valamely fontos bizottságában dolgozzon, valamint az, hogy a három munkanyelv közül (angol, német francia) legalább egyet tárgyalási szinten ismerjen.

A holdudvarból kerülhetnek ki z EP képviselők

Annyi már bizonyos, hogy az MSZP egyéni választókerületben bejutott képviselői nem lehetnek aspiránsok, mert ezt az elnökség összeférhetetlennek tartja. Ugyancsak kizárható, hogy a párt első vonalában lévő vezető kormánytisztviselők kerüljenek a 24 fős listára. Tájékoztatása szerint inkább az úgynevezett "holdudvarból", vagyis az MSZP szellemiségéhez közel álló és megfelelő ismeretekkel rendelkező személyek közül válogatnak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.