Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Már májusban dönthet a miniszterelnök-jelöltjéről az MSZP

2001.03.31. 17:18
Visszakozott Kovács László szocialista pártelnök, szombati budapesti sajtótájékoztatóján, amikor már nem zárta ki a kritikai álláspontot megfogalmazó Fiatal Szakértők létezését. A politikus ugyanakkor kifejtette: neki is vannak tanácsadói, ők mégsem üzengetnek internetes újságokon keresztül. A párt választmánya szombaton azt az ajánlást fogalmazta meg a pártelnökségnek, hogy a lehetőségek szerint június 30-ig hívja össze a miniszterelnök-jelölő kongresszust. A párt leendő listavezetőjének kiválasztása előtt felmérik: a közvélemény kit támogatna leginkább hazánk új miniszterelnökeként.
Kovács László szocialista pártelnök kész találkozni a kritikai állásfoglalást megfogalmazó "állítólagos" fiatal szakértőkkel - mondta az Index kérdésére Kovács László pártelnök, az MSZP országos választmánya utáni tájékoztatón. A politikus szombati nyilatkozatában már nem zárta ki a szakértői csoport létezését, hangoztatta ugyanakkor, bár neki is vannak szakértői, ők neki fejtik ki véleményüket, nem pedig a sajtónak. Kovács pártelnök pénteken még azt nyilatkozta az Indexnek, hogy fogalma sincs arról, ki terjesztheti az irományt.

Titkos jelölés és társadalmi vita

A szocialista választmány azt az ajánlást tette a párt elnökségének, hogy június 30-ig hívja össze a miniszterelnök-jelölő kongresszust - jelentette be Jánosi György választmányi elnök, aki nem tartotta kizártnak, hogy a kongresszus első fordulóját már május második felében megtarthatják. A jelölés folyamata nem nyilvános, így a szocialisták vezetése elhatárolódik mindazoktól a politikusoktól, akik névtelen nyilatkozataikkal a sajtó útján próbálják befolyásolni az eseményeket. A soron következő kongresszusnak csak az első fordulója zajlik majd le június végéig, az országos listáról és a választási programról egy év végi második fordulóban döntenek.

Az országos választmány arról is döntött: a pártelnökséget arra kéri, április közepéig zárja le a jelölési folyamatot, hogy a választmány rendkívüli ülése meghallgathassa a majdani miniszterelnök-jelölteket elképzeléseikről, programjukról. A szóba jöhető személyeket ezután "társadalmi vitára" bocsátják, ami azt jelenti majd, hogy a közvélemény-kutatások felhasználásával, illetve az internet és a párt zöldszáma segítségével szondázzák a társadalmat arról, kit tartana a legalkalmasabbnak. Erre a politikusok szerint azért van szükség, mert nem maguknak választják meg a listavezetőt, hanem reményeik szerint a jövő kormányfőjéről hoznak döntést.

Irányelvek a választási programhoz

Kovács László a választási program irányelveiről elmondta: a legfontosabb a szegénység visszaszorítása és a lecsúszás megállítása. Változtatni kell emellet az agrárium helyzetén és az egészségügyön, de fontos célkitűzés az is, hogy kormányra kerülvén az állampolgárokat szolgáló demokratikus jogállam jöjjön létre.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!