Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Már májusban dönthet az MSZP Orbán kihívójáról

2001.04.12. 15:56
Kovács László és Medgyessy Péter meghallgatásával megkezdődött az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltjei és a pártelnökség közötti egyeztetés. A párt elnöke a meghallgatásokat követően kijelentette: nem kizárt, hogy még májusban összehívják a szocialista kongresszust, ahol véglegessé válik a miniszterelnök-jelölt személye.
A megbeszélések részletes tartalmát az elnökség nem hozta nyilvánosságra, de a meghallgatás után Medgyessy Péter úgy nyilatkozott: a választási győzelemhez a legfontosabb a párton belüli egység, a határozottság és a profizmus. Kovács László - aki jelölttársa meghallgatásakor a pártelnöki teendőket is ellátta - ezzel egyetértett, és kiemelte: fontos, hogy az egyéni érdekeket alárendeljék a választási győzelemnek. Mint fogalmazott: nem kizárt, hogy az egyeztető megbeszélések befejeztével még májusban összehívják a párt kormányfőjelölő kongresszusát.

Szili Katalin, elnökhelyettes
"nem kizáró tényező, ha a frakció más jelöltet támogat"
Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter kijelentette: csak akkor vállalja a jelöltséget, ha az elnökség és a párt frakciója is elfogadja feltételeit. Mint ismeretes, Nagy Sándor frakcióvezető korábban Németh Miklós mellett tette le voksát, de mint Szili Katalin a párt elnökhelyettese a meghallgatást követő sajtótájékoztatón fogalmazott: "nem kizáró tényező, ha a frakció más jelöltet támogat".

"Feltételeimen nem tudok változtatni, mert ezek szükségesek ahhoz, hogy az MSZP jól szerepeljen a választásokon" - jelentette ki a szocialisták gazdasági kabinetjét is vezető politikus, miután konzultált az MSZP Országos Elnökségével. Közölte: a labda most az elnökségnél van, mert ennek a testületnek kell megteremtenie a feltételeinek teljesítéséhez szükséges körülményeket. "Egység, határozottság, profizmus" - összegezte az általa kívánatosnak és az MSZP választási győzelméhez szükségesnek tartott kritériumokat Medgyessy Péter.

Döntés vagy állásfoglalás egyébként nem született az elnökségi kihallgatáson, az elnökség semmiféle következtetést sem vont le a lehetséges jelöltekkel való egyeztetésből. Mindössze az vált világossá, amit eddig is mindenki tudott: Kovács és Medgyesy egyaránt le akarják váltani a jelenlegi koalíciót, a "hogyan és a miként" legfontosabb kérdéseiben pedig egyetértenek.

Szili Katalin annyit azért elmondott: a volt pénzügyminiszter korábban megfogalmazott levelén kívül újabb feltételekkel is előrukkolt az elnöki kihallgatáson, de ezek között sem volt olyan, ami elfogadhatatlannak bizonyult volna.

A miniszterelnök-jelöltek feltételeinek és javaslatainak egyeztetése a pártelnökséggel legközelebbb április végén, egy egyelőre közelebbről meg nem jelölt időpontban Németh Miklós meghallgatásával folytatódik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.