Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Az MSZP politikai szerződést köt miniszterelnök-jelöltjével

2001.05.15. 15:16
Elfogadta az MSZP országos elnöksége azt a politikai megállapodástervezetet, melyet a párt leendő miniszterelnök-jelöltjével kötnek majd meg. Baja Ferenc pártigazgató szerint a dokumentum kidolgozására azért volt szükség, mert nem kizárt, hogy párton kívüli kormányfőjelöltje lesz a szocialistáknak. A megállapodás rögzíti, hogy minden fontos döntése előtt egyeztetni kell az MSZP megfelelő fórumaival, így a koalíciókötésről éppúgy, mint egy esetleges kormányátalakításról. Kovács László pártelnök ismét cáfolta, hogy visszalépett volna Medgyessy Péter javára a jelöltségtől, döntés pedig csak egy hét múlva lesz arról, kit vagy kiket ajánlanak a kongresszus figyelmébe.
Egy-egy oldalban rögzítette a Magyar Szocialista Párt országos elnöksége a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének jogait és kötelezettségeit - közölte a testület keddi ülése utáni sajtótájékoztatón Baja Ferenc pártigazgató.

Baja Ferenc és Kovács László
Megítélése szerint a dokumentum elfogadását az tette szükségessé, hogy nem kizárt, pártonkívüli miniszterelnök-jelöltje lesz az MSZP-nek. Márpedig ha az egyszerű képviselőjelöltekkel is politikai szerződést kötnek, akkor nem lehet kivétel a leendő miniszterelnök sem. A dokumentum, amit egyeztettek Medgyessy Péterrel és Kovács Lászlóval is, a jelölt kötelezettségei közt sorolja fel, hogy a fontosabb kérdésekről egyeztetnie kelljen az MSZP döntéshozó fórumaival, az elnökséggel, az országos választmánnyal, esetleg a kongresszussal.

A kormányfőnek egyeztetnie kell majd a kabinet összetételéről

Ha a szocialisták alakíthatnak kormányt, a leendő miniszterelnöknek egyeztetnie kell a kormány összetételéről a kabinet megalakulása előtt. Döntési joga persze a kormányfőnek lesz, vétójogot az MSZP nem kér, de nem is kérhet. Baja Ferenc leszögezte: az egyeztetési kötelezettség azt szolgálja, hogy egy miniszter vagy politikai államtitkár menesztéséről a kormányfőt delegáló párt ne a sajtóból, hanem magától a miniszterelnöktől értesüljön.

Joga lesz a kormányfőjelöltnek arra, hogy kezdeményezze a szocialisták elnökségének, választmányának vagy kongresszusának összehívását, ahol amellett, hogy felszólalhat, javaslatokat is megfogalmazhat. A miniszterelnöknek a legfontosabb feladata a pártprogram végrehajtása lesz, amitől csak megfelelő felhatalmazás esetén térhet majd el.

Kovács újfent cáfolja visszalépését

Kovács László pártelnök ismételten cáfolta azokat a találgatásokat, miszerint visszalépett volna Medgyessy Péter javára. Hangsúlyozta, arról csak a következő, hétfői elnökségi ülésen határoznak, hogy egy vagy két jelöltet ajánlanak a miniszterelnök-jelöltet állító kongresszus figyelmébe. A pártelnök szerint az elnökség döntése csak akkor válik legitimmé, ha azt szentesíti az országos választmány is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.