Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

MSZP: öröm és kormánybírálat

2001.05.22. 13:29
Az MSZP országos elnöksége üdvözli a népszavazási aláíróíveik hitelesítését - ismertette a párttestület véleményét Kovács László pártelnök. A szocialisták bíznak abban, hogy még a következő általános országgyűlési választás előtt megtörténhet a referendum, ehhez azonban arra van szükség, hogy az Alkotmánybíróság egy esetleges beadványról sürgősséggel döntsön. Kovács László bírálta a kormányt a közpénzek ellenőrizhetetlen felhasználása és a státustörvény előkészítetlensége miatt. A pártelnökség üdvözölte Kovács visszalépését a miniszterelnök-jelöltségtől, a testület szerint e lépéssel olyan munkamegosztás jöhet létre, ami jó lehetőséget teremt a választási győzelemhez.
A Magyar Szocialista Párt országos elnöksége örömmel és megelégedéssel vette tudomásul az Országos Választási Bizottság hétfői határozatát, mellyel hitelesítették a szocialisták "négy igenes" népszavazási kezdeményezését. A pártelnök szerint indokolt a kezdeményezés, mert a munka törvénykönyve módosítása - bármit is állít a kormány - hátrányos helyzetbe hozta a munkavállalókat, mert nem garantált a két teljes pihenőnap számukra, nem szavatolható a szabadnapon végzett munkáért a kiemelt díjazás.

'Sorkötelezettség eltörlése NATO-kompatibilis lépés'

A pártelnök úgy vélte: a nyugdíjasok élethelyzetének javítása is elengedhetetlen, ehhez pedig a népszavazási kérdőíven is szereplő nyugdíjas fogyasztói kosarat kell irányadónak tekinteni, ha döntenek bárminemű emelésről. A kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése Kovács szerint NATO-kompatibilis lépés volna és az érettségivel ingyenesen megszerzendő nyelvvizsga is elengedhetetlen egy leendő EU-tag országban.

Az elnökség reméli, hogy ha valaki él a törvényben biztosított jogorvoslati lehetőséggel, és az Alkotmánybíróságnál támadja meg a választási bizottsági határozatot, akkor a testület sürgősséggel határoz a beadványról, mert még a választások előtt meg kellene tartani a referendumot az MSZP szerint.

Kovács bírálta a kormányt átláthatatlan pénzköltései miatt. Példaként említette, hogy a kormányfő elmulasztott válaszolni Juhász Ferenc honvédelmi bizottsági alelnöknek arra a kérdésére, milyen harci repülők beszerzése várható. Az MSZP első embere szerint a döntés mindenképen több ciklusra kiható lesz, így elvárja, hogy a miniszterelnök feleljen a kérdésekre. Nehezményezte azt is Kovács, hogy nem lehet tudni, mire költi az emberek pénzét a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Országimázs Központ. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az állami kézben lévő Dunaferr Rt. a miniszterelnök családjának tulajdonában lévő bányákkal kötött kizárólagos beszállítói szerződést.

Az elnökség üdvözölte Kovács visszalépését

A pártelnökség üdvözölte, hogy Kovács László visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. A párt vezető szerve reményt lát arra, hogy Medgyessy Péterrel közösen megnyerhetik a választásokat. A grémium álláspontja szerint Medgyessy személye ráadásul garancia a megbízható és kiszámítható kormányzásra. A párt országos választmánya május 26-án dönt a miniszterelnök-jelölt személyéről és a választási program fő irányairól.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!