Vilma
-7 °C
4 °C

MSZP-politikusok a 'második félidő' feladatairól

2004.08.28. 21:23
A kormányfő lemondásához vezető folyamat messze állt a puccstól, ahogy a jelöltekről sem a tagság és a párt többi testületének a háta mögött született döntés, jelentette ki Agárdon Kovács László.
Az MSZP négy vezető politikusa szerint a választók bizalmának visszaszerzése, a párt baloldali "arcélének" erősítése és nyitottabbá tétele, a kormány és a párt közötti összhang erősítése az MSZP legfontosabb feladata a következő időszakban.

Kovács László pártelnök, Jánosi György, a választmány elnöke, Szekeres Imre alelnök és Horn Gyula volt miniszterelnök erről szombaton Agárdon, az MSZP Fejér Megyei Szövetsége vidám nyárbúcsúztató programja keretében rendezett politikai fórumon beszélt.

"Az MSZP-nek egy kihívást kell megválaszolnia, mégpedig azt, hogyan lehet az elvesztett bizalmat visszaszerezni" - hangsúlyozta Horn Gyula. A volt kormányfő szerint "új stílusra és új politizálásra" van szükség.

"Én nem féltem ezt a pártot, voltak már nekünk nehezebb időszakaink is. Bíztató, hogy a szocialista politikusok eltökéltek abban, hogy sok mindent megváltoztatnak" - tette hozzá a politikus.

Szekeres Imre szerint olyan változást kell végigvinni, "amiben benne van" a helyi szervezetek nagyobb önállósága, de a nagyobb fegyelem is.

Mint mondta, a következő időszakban áttekintik a 176 egyéni választókerület helyzetét, továbbá tervezik egy olyan pártparlament összehívását, amelyben helyet kapna valamennyi egyéni választókerület egy-egy képviselője. A testület közvetlenül részt venne a döntéshozatalban, "megteremtve a párttagság és az elnökség közötti közvetlen kapcsolatot."

Jánosi György azt hangsúlyozta, hogy az "első félidőt" megnyerte az MSZP, de fontos, hogy a most következő "második félidőben" a párt "baloldali arcélét erősítő" programot fogadjon el.

"Erkölcsi megújulási folyamatot is el kell indítani, és azzal együtt nyitottá kell tenni a pártot. Nyitottá, hogy elvenebb kapcsolatai legyenek helyi csoportjainknak a helyi társadalommal (...), mert fontos, hogy érzékeljük az emberek véleményét, és azt megismerje a kormányzat és a pártvezetés is" - mondta a választmány elnöke.

A rendezvény résztvevői a kormányfő lemondásával kapcsolatos eseményekről, az oda vezető okokról is kérdezték a politikusokat. Kovács László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: "nem volt semmiféle puccs", mindkét kormányfő-jelölt jelölésénél "demokratikus döntés született, és nem valamiféle szűk megegyezés a tagság és a párt többi testületének a háta mögött."

Hozzátette: fontos, hogy a jövőben jobb legyen az összhang a kormány és a párt között, amit úgy lehet elérni, ha mindkettő azt csinálja, ami elsősorban a feladata. Kérdésre válaszolva Jánosi György kifejtette: bölcs döntés volt, hogy a kormányfő lemondásával kapcsolatosan a köztársasági elnök álláspontját fogadják el.

"Most ebben a helyzetben nem jó, ha a jogi viták uralják el a terepet. Kár lett volna politikai huzavonába kezdeni" - mondta. Hozzátette: a dolog jó oldala, hogy a 30 nap alatt a nagy legitimitású miniszterelnök-jelöltnek lesz ideje a kormányzati munkára való alapos felkészülésre.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.