Vilma
-8 °C
3 °C

Amnesztiáért lobbizik az MSZP Cigánytagozata

2004.04.16. 18:57
Kapcsolódó cikkek (1)
Az 1990-es közkegyelemhez hasonló amnesztiát javasol az MSZP Cigánytagozata, amely elengedné a kétmillió forint alatti köztartozásokat, valamint az úgynevezett "CS" lakások hitelei utáni kamatokat. A Cigánytagozat vezetője szerint javaslatukat eljuttatták a párt elnökségének, a választmányának és a parlamenti frakciónak is. Egyelőre egyik testülethez sem jutott el a javaslat, amit ugyanakkor Juhász Ferenc és Katona Béla is rossz ötletnek tart.
A súlyosabb bűncselekmények elkövetőit nem érintené az MSZP Cigánytagozata által javasolt amnesztia. Csík Tamás, a tagozat elnöke az Indexet arról tájékoztatta, hogy a napokban levélben javasolt az 1990-eshez hasonló közkegyelmet a párt elnökségének, választmányának, illetve parlamenti frakciójának. Csík szerint javaslatukban az enyhébb cselekményeket elkövető személyek mentesülhetnének a büntetés alól. Csík a tizennégy évvel ezelőtti szabályokat alkalmazná, azaz a visszaesők, az erőszakos bűncselekmények elkövetői, a drogterjesztők nem részesülhetnének a kegyelemből.

A javaslat eltörölné a magánszemélyek, illetve a kisvállalkozók kétmillió forint alatti köztartozásait. Csík Tamás nem tenne különbséget az adó, a tb- és vámtartpzás között, a 2003. december végéig felgyűlt tartozásokat eltörölné. Csík elképzelése szerint az úgynevezett "CS" lakások után felvett hitelek kamatait is el kellene engedni. (1961-ben a cigányok életkörülményeinek javítását célzó programot hirdettek meg. A telepek felszámolását csökkentett komfortfokozatú lakások építésével és kamatmentes, hosszú lejáratú kölcsönökkel igyekeztek elérni.) A Cigánytagozat vezetője egyelőre nem kapott választ felvetéseire.

Katona Béla frakcióvezető-helyettes az Indexnek cáfolta, hogy levelet kaptak volna a cigánytagozattól, amiben amnesztiát kérnének. Ettől függetlenül szerinte "szóba sem jöhet" az amnesztia kérdése, annak "semmiféle aktualitása nincs", tette hozzá. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, az MSZP elnökségi tagja sem hallott a felvetésről. Az Indexnek azt mondta, hogy "sem az okát, sem a magyarázatát nem ismerem, de első hallásra nem jó ötletnek tartom".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.