Szabina
5 °C
11 °C

Négypárti egyeztetést kezdeményez az MSZP

2004.02.17. 20:24
Kovács László, az MSZP elnöke kedden Budapesten bejelentette: négypárti egyeztetést kezdeményez a miniszterelnök által felvetett közös európai parlamenti választási listáról.
"A mai napon elküldtem a meghívó levelet" Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, Orbán Viktor Fidesz-elnöknek és Kuncze Gábor SZDSZ-elnöknek. "Csütörtök délelőttre hívtam meg őket a Parlamentben tartandó négypárti egyeztetésre" - közölte a szocialista párt vezetője, külügyminiszter sajtótájékoztatóján.

A másik két javaslatról később tárgyalnak

Hozzátette, a parlamenti pártokoz eljuttatott levélben arról is tájékoztatta a pártelnököket, hogy a miniszterelnök által javasolt másik két kérdésről, így az Országgyűlés létszámának csökkentéséről és a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról Szili Katalin házelnök fog egyeztetést kezdeményezni.

Medgyessy Péter hétfői parlamenti országértékelő beszédében a parlamenti pártok közös európai parlamenti listájára, közvetlen köztársasági elnök-választásra és 250 fős törvényhozásra tett kezdeményezést. Kovács László Medgyessy Péter javaslatait értékelve úgy fogalmazott: a kisebb parlament megfelel a takarékos, olcsó állam elvének, a köztársasági elnök közvetlen megválasztása pedig a demokrácia kiterjesztését teszi lehetővé.

Nyitott kérdés

A közös listával kapcsolatosan hangsúlyozta: a helyek elosztása, a listán szereplők sorrendje, valamint a parlamenti pártok listán történő képviseletének aránya még nyitott kérdés. A politikus kiemelte, a közös listaállítás nem azt jelenti, hogy nem lenne Magyarországon európai parlamenti választás.

"Ez egyrészt elősegítheti, másrészt ki is fejezheti, hogy a nemzeti összefogás fontosabb, mint a pártok közötti belpolitikai csata" - tette hozzá Kovács László a kormányfő javaslatáról. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a parlament létszámának csökkentéséről nem lehet úgy dönteni, hogy közben ne legyen szó a választási rendszerről. "Mi ezt a két kérdést összekötve, egy alkotmánymódosítás keretében szeretnénk rendezni" - mondta Kovács László.

Kovács meglepődött

Hannes Swoboda osztrák szociáldemokrata képviselőnek, az Európai Szocialisták Pártja frakcióvezető-helyettesének a közös listával kapcsolatban tett kijelentésére, miszerint a javaslat megvalósítása azt jelentené, hogy Magyarországon nem választanák, hanem delegálnák a képviselőket az EP-be, vagyis nem érvényesülne a közvetlen választások megtartásának követelménye, Kovács László úgy reagált: meglepné, ha a politikus ezt mondta volna.

"Ha ezt mondta, nem ismeri a kezdeményezés lényegét" - fűzte hozzá, megjegyezve: valószínűleg úgy gondolta, hogy ez a választás helyett lenne, de ez nem így van.

Orbán nem tud ott lenni csütörtökön

Orbán Viktor nem tud részt venni a szocialisták által az európai parlamenti választásokra a közös listaállítás ügyében összehívott négypárti egyeztetésen, mert hivatalos úton Athénban lesz - közölte Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. A Fidesz arra kéri a szocialistákat, hogy konkrét elképzeléseiket hozzák nyilvánosságra és küldjék el azokat a Fidesznek is - közölte a szóvivő. "Orbán Viktor akkor ad konkrét választ, amikor athéni útjáról visszatér" - mondta, hozzátéve, a Fidesz elnöke pénteken jön haza.

Dávid Ibolya elmegy

Dávid Ibolya kedd este közölte: részt vesz a Kovács László által kezdeményezett, az európai parlamenti listaállítással kapcsolatos egyeztetésen. "Elmegyek és kész vagyok meghallgatni a szocialista párt konkrét javaslatait, annak ellenére, hogy nekem jogi és politikai fenntartásaim vannak a négy parlamenti párt közös európai parlamenti listájával kapcsolatban" - mondta az MDF elnöke.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.