Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Generációk közötti vitát hozott a szocialista frakcióülés

2003.10.20. 16:30
Információink szerint éles hangú vitát hozott az a kormányzati előterjesztés, hogy a lakáshitelek után járó adókedvezményt jövőre a felére csökkentik. A szocialista frakció támogatta az előterjesztést, ám az MSZP fiatalabb generációjához tartozó képviselői bírálták a javaslatot. A diákok kedvezményes utazásának csökkentését azonban az egész MSZP-s képviselőcsoport elvetette.
Konkrét döntésekig nem jutott az MSZP frakciója a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban hétfői talákozóján. Szabó Lajos MSZP-s képviselő az Indexnek hevesen cáfolta, hogy bármilyen olyan döntést hozott volna a képviselőcsoport, amelyből következtetni lehetne a költségvetésre adandó voksukra, mint mondta: "fenntartják álláspontjukat" azzal kapcsolatban, hogy legyen negyedik szja adókulcs, 5 millió forint felett 40 százalékos.

Elképzelésük szerint a magánnyugdíjpénztárba befizetendő plusz egy százalékhoz is ragaszkodnak, amely a magánnyugdíjpénztáraknál extrajövedelmet eredményez, ami pedig szerintük új munkahelyeket. Arról is szó volt, hogy az iparűzési adót a vállalkozók adóalapjukból levonhassák, ami egyrészt "csökkenti a vállalkozók adóterheit, javítja az adóbefizetési-morált és több pénzhez juthatnak az önkormányzatok is".

Arató Gergely MSZP-s képviselő arról számolt be, hogy "tudomásul vették", hogy csökken jövőre a lakáshitelek adókedvezménye, cserébe viszont két javaslatuk is van. Egyrészt, hogy a lakástámogatás összege 8-ról 10 millióra növekedjen, másrészt pedig, amennyiben az egyik házastárs gyesen van, másikuk 5 millió forint értékben vehesse igénybe az adókedvezményt.

Úgy tudjuk, hogy a lakáshitelek adókedvezményének csökkentése megosztotta a szocialista frakciót. Az MSZP fiatalabbjai ezt a "tudomásul vétellel" érzékeltették is, és csak heves vita után engedtek a kormányjavaslatnak. Nem változik jövőre a diákok utazáshoz igénybe vehető kedvezménye sem.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!