Judit
3 °C
6 °C

Csata az MTI körül

2001.06.20. 17:29
Az Országgyűlésnek rendkívüli ülésen kell döntenie a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi testületének tagjairól, ám a szavazáson várhatóan az MSZP és az SZDSZ képviselői nem vesznek majd részt. A keddi voksolás azért volt eredménytelen, mert a két ellenzéki frakció távozása után, egy szavazat híján nem sikerült megválasztani a grémium szocialisták által jelölt alelnökét. A voksoláson Dávid Ibolya igazságügy-miniszter jelen volt ugyan, de nem szavazott. Áder János levélben kérte az MSZP-t arra, hogy állítson új jelöltet, ám az ellenzéki párt erre mindaddig nem hajlandó, amíg az országgyűlés elnöke fel nem oldja a szerintük törvénytelen helyzetet.
Áder János
Áder János, az Országgyűlés elnöke szerdán levélben kérte az MSZP-t arra, hogy tegyenek jelölést az MTI Rt. Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) hiányzó tagjára. Az ügy előzménye, hogy az Országgyűlésnek kedd este egy szavazat híján nem sikerült megválasztania a testület elnökhelyettesi posztjára szánt MSZP-s jelöltet, így a grémium sem állhat fel. Az MSZP és az SZDSZ képviselői nem vettek részt a szavazásban, ugyanis a voksolás kezdete előtt kivonultak az ülésteremből.

Bár a szavazáson részt vett, de mégsem voksolt Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, az MDF elnöke, így végső soron rajta múlott a szavazás sikere. Dávid Ibolya az MDF elnökségi ülése után elmondta: levelet ír Áder János házelnöknek, mert technikai malőr miatt jelzett a gépe úgy, hogy nem szavazott. Kifejtette: szándékai szerint igennel szavazott, és nemcsak a jelöltekre, hanem a Ház elnöke által előterjesztett, a testület összetételére vonatkozó javaslatra is. Hangsúlyozta, hogy politikai ellenvetésének mindig hangot ad, ez esetben viszont ilyen nem volt.

Az ellenzéki pártok szerint Áder megsértette a házszabályt

"Amíg Áder János nem a parlament szabályai szerint intézi a választással kapcsolatos ügyeket, addig a szocialista frakció nem szavaz a kérdésről, és új jelöltet sem állít a posztra"- nyilatkozta az Indexnek Katona Béla, az MSZP frakcióvezető helyettese. A szocialisták és a szabad demokraták a keddi szavazáskor azért vonultak ki az ülésteremből, mert szerintük Áder minden felhatalmazás nélkül, önkényesen döntött a tulajdonosi testület összetételéről, így vétet a házszabály ellen.

"A hattagú testület a kormánypárti többséget biztosítaná"

Az MTI TTT esetében a törvény nem rendelkezik arról, hogy hány tagú legyen a grémium. Míg az SZDSZ és a szocialisták nyolc tagot javasoltak, Áder bejelentette, hogy hat jelöltről voksol majd az Országgyűlés, az MSZP két jelöltjéből pedig ennek megfelelően kiválasztott egyet. A két ellenzéki párt úgy véli, Ádernek a házszabály értelmében a kulturális bizottság elé kellett volna terjesztenie a nyolctagú grémiumra vonatkozó javaslatát, és amennyiben a bizottság azt elfogadja, szavazhatott volna erről az Országgyűlés is.

Azért szeretnének hattagú testületet, mert a rádió és televízió kuratóriumokhoz hasonlóan, a MIÉP szavazataival itt is meglenne a kormánypárti többség- vélekedett az Indexnek Pető Iván SZDSZ-es politikus, aki közölte, hogy az MSZP-frakcióhoz hasonlóan a szabad demokraták sem vesznek részt a következő voksoláson.

Fidesz: a szocialistákat csak a botránykeltés érdekli

A szocialistákat a médiapolitika szempontjából csak a botránykeltés érdekli - hangoztatta Sasvári Szilárd, a Fidesz médiapolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus úgy véli, a két párt tudatosan akarja kedvezőtlen helyzetbe hozni az országot az EU-integrációs tárgyalásokon. A rendelkezések szerint az Országgyűlés elnökének a sikertelen választást követő 15 napon belül, legkésőbb július 4-éig a voksolás céljából össze kell hívnia a parlament rendkívüli ülését.

Az MTI TTT jelöltjei
A szükségesnél eggyel több szavazattal az MTI Rt. TTT-jének elnöke - július 16-i hatállyal - a Fidesz által delegált Langmár Ferenc lett. A testület tagjává választották Horváth Györgyöt, az FKGP, Lakatos Pált, a MIÉP, Pap Máriát, az SZDSZ és Sepsey Györgyöt, az MDF jelöltjét. Az MTI Rt. felügyelő bizottságának elnöke Boglutz István, tagja pedig Gábor László lett.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.