Judit
-2 °C
8 °C

'A jobb jelölt győzött' - elemző

2005.06.07. 16:20
A jobb jelölt győzött, kérdéses viszont, hogy Sólyom Lászlónak mennyire sikerül megküzdenie személyes sérelmeivel, mondja Miklósi Zoltán politikai filozófus.

"A jobb jelölt győzött" - nyilatkozta a harmadik forduló eredményével kapcsolatban Miklósi Zoltán filozófus az Indexnek. "Sólyom azonban sokkal nehezebb helyzetben lesz, ahhoz, hogy megvalósítsa az elnöki ideált, az integritás, az autonómia és alkotmányosság szellemiségének a képviseletét" - mondta. A kérdés szerinte az, hogy Sólyom Lászlónak mennyire sikerül megküzdenie személyes sérelmeivel, és hogy akar-e úgy elnök lenni, hogy az őt jelölő Fidesz részéről komédia előzte meg a megválasztását.

Miklósi idézte a keddi Népszabadság cikkét, melyben Áder János, a Fidesz frakcióvezetője azt nyilatkozta, az első forduló előtt nem volt módjuk egyeztetni távolmaradásukról Sólyom Lászlóval, de a jelölt örült annak, és nem emelt kifogást azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki párt nem vett részt a szavazáson, mert ezzel tisztábbá vált a kép. Miklósi súlyos jelnek tartja, hogy Sólyom László eddig se nem cáfolta, se nem erősítette meg Áder állításait.

A politkai filozófus azzal a hírrel kapcsolatban, hogy párttársai állítólag nem engedték Szili Katalinra szavazni Láyer József fideszes képviselőt, elmondta, hogy nehéz bizonyítani az ilyen vádakat. Ha az ellenzéki képviselőt valóban nem engedték a párttársai szavazni, akkor az viszont példátlan eset lenne. Miklósi szerint nem tűnik életszerűnek a Fidesz magyarázata arról, hogy Láyer rosszul lett és azért ikszelt rossz rublikába. A filozófus úgy látja, ha bebizonyosodna, hogy ebben az esetben sérültek a szavazás eljárási szabályai, akkor nem volna életszerűtlen, ha meg kéne ismételni a harmadik fordulót. Miklósi hozzátette, hogy természetesen ez azonban nem változtatna az államfőválasztás végeredményén.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!