Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Nagykoalíció lehet Heves megyében

2006.10.11. 18:06
Koalíciót ajánlott Hevesben az MSZP a Fidesznek, a megyegyűlésben ugyanis 20-20 mandátumot szerzett a két nagy párt, így egymás nélkül nem tudnak közygűlési elnököt sem választani. Ezt a tisztséget mindkét párt magának szeretné, így egyelőre megmerevedtek az álláspontok.

Koalíciót ajánl az MSZP a Fidesznek Hevesben - jelentette be szerdán Egerben Sós Tamás, a Heves megyei közgyűlés elnöke. Ennek keretében a szocialisták a Fidesznek és szövetségeseinek ajánlják a megyegyűlés bizottsági elnöki tisztségeinek többségét, illetve alelnöki pozíciót. Ugyanakkor a folytonosság, illetve az érdekképviseleti lehetőségek kihasználása érdekében továbbra is szocialista elnök vezetné a közgyűlést - közölte sajtóbeszélgetésen Sós Tamás, azt követően hogy patthelyzet alakult ki a választások után a megyei közgyűlésben.

Első a megye

"Mi azt gondoljuk, első a megye, második politika. (...) Vallom, hogy bár az útnak van jobb és baloldala, az útfenntartás, akárcsak a kórházak, vagy iskolák üzemeltetése nem jobboldali és nem baloldali, hanem szakmai kérdés" - fogalmazott a politikus, aki az MSZP Heves megyei elnöke is.

Sós Tamás szerint a megye érdeke, hogy kormánypárti elnök képviselje Hevest a kormányzati egyeztetések során. Ezzel kapcsolatban felidézte az 1998. és 2002. közötti időszakot, amikor ellenzéki megyei elnökként nehéz tárgyalásokat folytatott az akkori jobboldali kormánnyal. Ugyanakkor a patthelyzet nyomán közös mindkét fél felelőssége a megye működtetése iránt. A szocialisták ennek jegyében közös megyei önkormányzásra és nem előrehozott választásokra készülnek - szögezte le Sós Tamás.

A patthelyzet annak nyomán következett be, hogy az MSZP, illetve a Fidesz és szövetségesei, a KDNP, a Vállalkozók Pártja, a Kisgazda Polgári Egyesület és a MAGOSZ egyaránt 20-20 mandátumot szerzett a megyegyűlésben.

Megmerevedtek a forntvonalak

Az MTI információja szerint a megkezdett politikai egyeztetések ez idáig nem hoztak eredményt. Ugyanis a frontvonalak megmerevedni látszanak az elnöki pozíció körül. Ezt mindkét fél magának igényli. A jogszabályok szerint végső esetben, például elfogadott költségvetés híján, akár sor kerülhet a működésképtelen önkormányzat feloszlatására is. Ebben az esetben pedig időközi választást írnak ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.