Pál
-9 °C
0 °C

56-osok tiltakoznak az olasz államfő meghívása miatt

2006.05.24. 17:12
Kapcsolódó cikkek (1)
Az olasz államfő egykor szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását, az 50 éves évfordulón '56-os áldozatok Napolitano magyarországi látogatásának elhalasztását kérik a magyar köztársasági elnöktől.

Az 56-os elítéltek képviselői nyílt levélben fordultak Sólyom László köztársasági elnökhöz az ellen tiltakozva, hogy az államfő meghívta az olasz köztársasági elnököt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 50. évfordulójára. A nyílt levelet többek között Wittner Mária, Rácz Sándor, Balás Piri László írta alá

"Az Élő 56-osok nevében a leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy olyan politikust hívjon meg a Forradalom és Szabadságharc kitörésének 50. évfordulójára, még akkor is, ha jelenleg ő az Olasz Köztársaság elnöke, aki nemzetközi segítséget nyújtott a magyar szabadságvágy vérbefojtásához a szovjet gyilkosoknak".


Giorgio Napolitano és Romano Prodi

Giorgio Napolitano 1956-ban még szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását. Az alapítvány arra kéri a köztársasági elnököt, hogy az olasz államfő meghívását egy későbbi időpontra tegye át.

Giorgio Napolitano olasz államfőt május 10-én választotta meg Rómában a törvényhozás két háza és a régiók küldöttei által alkotott elektori testület. Sólyom László az olasz elnöknek május 15-én írt köszöntő táviratában megerősítette meghívását az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának budapesti központi ünnepségére.

Sólyom László az EU egyik tagállamának most megválasztott köztársasági elnökét hívta meg, nyilatkozta a múlt héten az Indexnek az államfő sajtófőnöke. A köztársasági elnök Giorgio Napolitano elmúlt évtizedekben tapasztalt életútja alapján biztos abban, hogy az új olasz államfő felülvizsgálta és megváltoztatta ezt az álláspontját, mondta.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.