Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Jövőre magyar cégek is a NATO beszállítói lehetnek

2000.11.23. 14:27
A jövő évtől magyar cégek is jelentkezhetnek majd a NATO különféle tendereire - jelentette be csütörtöki tájékoztatóján Demeter Ervin, a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter. A vállalkozások vezetőinek olyan biztonsági ellenőrzésen kell átesniük, mint a fontos tisztséget betöltő állami vezetőknek. A Nemzetbiztonsági Felügyelet előminősítésén a kétszáz jelentkező közül százhatvan felelt meg a feltételeknek. Annak a cégnek esélye sincsen az érvényesülésre, amelynek ,,nem NATO-barát" ország polgára a vezetője vagy fontos tisztségviselője.
Hónapokon belül magyar vállalkozások is indulhatnak a NATO tenderein - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Demeter Ervin, a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter. Tájékoztatása szerint ennek kapcsán jelentős feladat hárul a nemzetbiztonsági szervekre. NATO-taggá válásunkkor garanciát vállaltunk a biztonsági szervezet minősített titkainak védelmére. Ezen a területen a Nemzet Biztonsági Felügyelet látja el a koordinációs feladatokat, illetve hatósági jogkörben dönt a biztonsági garanciát jelentő tanúsítványok kiadásáról.

Átvilágítás a partnercégeknél

A NATO beszállítói programjainak teljesítéséhez az esetek jelentős részében szükség van arra, hogy a szövetség titkos, bizalmas információkat adjon át a cégeknek. Ezért az üzlet megkötésének feltétele, hogy a minősített adatok az üzleti szférában is megfelelő védelmet élvezzenek. Így át kell világítani a leendő partnercég gazdasági, szakmai tevékenységét, amely felöleli egyes vezetőinek nemzetbiztonsági vizsgálatát, a vállalat fizikai védelmének, az ügykezelési szabályok betartásának, a kommunikációs csatornák biztonságának ellenőrzését.

A tenderekre jelentkező cégeknek szakmai, gazdasági és biztonsági követelményeknek kell megfelelni és az erről szóló tanúsítvánnyal rendelkezni. Ez a műszaki technológiai színvonal, a minőség, a pénzügyi stabilitás, a személyi- és iparbiztonság megfelelőségét igazolja, amelyek garanciát nyújthatnak a szigorú követelmények teljesítésére.

Eddig 160 cég felelt meg a követelményeknek

Az erről szóló tanúsítványt egy kormányhatározat alapján, a Biztonsági Beruházási Bizottság adja ki. Az év elején 229 cég vásárolta meg a tanúsítvány megszerzésére kiírt tendert, 200-an beadták, 160-an pedig meg is kapták a tanúsítványt.

Az első fordulón túljutott cégeknek lehetőségük lesz arra, hogy a pályázat második részében alávessék magukat az iparbiztonsági ellenőrzésnek, illetve, hogy végrehajtsák a követelmények teljesítéséhez szükséges fejlesztéseket. Az összes biztonsági feltétel megléte esetén a Nemzet Biztonsági Felügyelet, Telephely Biztonsági Tanúsítványt állít ki, ez pedig már feljogosítja a vállalkozást, hogy minősített tendereken indulhasson, és annak megnyerése után minősített projektben részt vegyen. Eddig huszonhét cég kapta meg ezt a jogosítványt hazánkban.

Nem kizáró ok egy magyar-orosz közös tulajdonú vállakozás

Dobokai Gábor, a Nemzet Biztonsági Hivatal főigazgatója az Index kérdésére leszögezte: az még nem kizáró ok egy NATO-tenderből, ha egy vállalkozás magyar-orosz közös tulajdonban van. Akkor válik esélytelenné egy cég egy ilyen típusú feladatra, ha az esetleges titkokhoz nem NATO-barát ország polgára is hozzáférne.

Dobokai szerint a NATO minősített információinak illetéktelenekhez juttatása éppolyan súlyos elbírálás alá esik, mint ha valaki államtitkot sért.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.