Orsolya
7 °C
10 °C

Folytatódhat a zámolyi romák ügye

2001.06.05. 16:36
Sem Herczog Edit, sem Nagy Sándor szocialista képviselő nem válaszolt a Nemzetbiztonsági Bizottságának keddi zárt ülésén feltett kérdésekre. Az ülés napirendje szerint Kosztolányi Dénes (Fidesz) javaslatára Herczog Editet azért hívták meg, hogy a zámolyi ügy általa ismert részleteiről, illetve a strasbourgi látogatása során a helyszínen tapasztaltakról kérdezzék, Nagy Sándor szocialista frakcióvezetőt pedig azért, hogy azokról az ismereteiről számoljon be, amelyekre alapozva cáfolta azt az állítást, miszerint Herczog Edit pénzt ajánlott volna fel a Strasbourgban tartózkodó romáknak hazautazásukért.
Ezt a két képviselő az ülés után újságíróknak nyilatkozva azzal indokolta, hogy a kérdések a nyilvánosság előtt is elhangozhatnak, semmi oka annak, hogy ezt zárt ülésen tárgyalják meg.

Herczog Edit úgy vélekedett, nincs nemzetbiztonsági vonatkozása a zámolyi romaügynek.

Herczog Edit beszámolt a strasbourgi alpolgármesternél tett látogatásukról, amikor az alpolgármester úgy vélekedett: az egyik legfontosabb érv amellett, hogy a magyar kormánynak nem fontosak ezek az emberek, hogy egyetlen tájékozódási célú hivatalos megkeresés sem érkezett feléjük.

Szó sem volt pénzről

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta, hogy nem került szóba semmiféle pénz a romák hazatérése kapcsán. Nagy Sándor szerint ez az ügy is példája annak: a kormánypárti képviselők minden lehetséges eszközt megragadnak ahhoz, hogy az MSZP-t mesterkélt és kitalált mondatokkal rossz színben tüntessék fel.

Keleti György, a testület szocialista elnöke elmondta, hogy kísérletet tett a nyilvános ülés megtartására, de ezt a kormánykoalíció - a MIÉP szavazatával - elutasította.

Emlékeztetett arra: Kosztolányi Dénes az előző bizottsági ülés után azt mondta, hogy az MSZP piszkos kezének tenyérlenyomata látszik a zámolyi romák ügyén. Mint mondta, a Nemzetbiztonsági Hivatal valamilyen vizsgálatot folytat azért, hogy kimondhassa, történt valamilyen külföldi befolyásolási művelet.

Keleti György hangsúlyozta: ez a bizottság nem a zámolyi romák ügyét vizsgálja, hanem az a dolga, hogy kiderítse, volt-e külföldi befolyásolás.

Keleti szívesen látna egy egyértelmű nyilatkozatot

A bizottság elnöke hozzátette, ha ilyenről nem tudnak, akkor nem érti, miért engedhető meg, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter olyan nyilatkozatot tegyen, hogy erről az ügyről sem megerősítést, sem cáfolatot nem kíván megfogalmazni. "Hiszen, ha ismerné a diplomácia és a kommunikáció nyelvezetét, akkor tudná, hogy ez a kifejezés azt jelenti, tud róla" - fűzte hozzá.

Folytatódhatnak a meghallgatások

Az MSZP-s politikus nem tudta megmondani, hogy befejeződtek-e a meghallgatások. Elmondása szerint a kormánykoalíció egy képviselője úgy fogalmazott: válaszok hiányában lehet, hogy ezzel az üggyel még a nyáron is foglalkozni fog a bizottság.

Kovács Zoltán, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, hogy a képviselők érdekében szerették volna tisztázni ezeket a kérdéseket. Mint mondta, mivel a politikusok nem válaszoltak a feltett kérdésekre, továbbra sem tisztázódott, hogy történt-e a zámolyi romák utazásához pénzfelajánlás, illetve tapasztalható volt-e bármilyen titkosszolgálati tevékenység.

Arra a kérdésre, hogy folytatják-e a meghallgatásokat, Kovács Zoltán azt mondta: nem tud ilyen kezdeményezésről. Hangsúlyozta, hogy Keleti György nem pontosan idézte a kormánypárti képviselőt, aki azt mondta, hogy nem szeretné, ha még a nyáron is zámolyi romaügyekről lenne szó, és a Magyarországot lejárató zámolyi kampányt továbbra is fenntartaná az MSZP.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!