Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A magyar kormányválság német visszhangja

2004.08.22. 13:50
A hétvégi német lapok szerint Kiss Péter a legesélyesebb a miniszterelnöki posztra, Németországból belső viszályok szabdalta, intrikákkal teli pártnak tűnik az MSZP. A liberális berlini Der Tagesspiegel szerint Medgyessy Péter szociális reformerként modernizálni akarta Magyarországot, de belebukott.
A német elektronikus tömegtájékoztatási eszközök közül vasárnap az ARD közszolgálati televízió rögzítette tényszerűen, hogy az MSZP elnöksége elfogadta a választmány döntését, és Kiss Péter kancelláriaminiszter mellett Gyurcsány Ferenc is miniszterelnök-jelölt.

Kiss az esélyes

A Kiss-Gyurcsány párharc lehetősége a hétvégi lapok latolgatásaiban is felmerült, s a müncheni liberális Süddeutsche Zeitung úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc esélyei kisebbek a kancelláriaminiszterrel szemben. A lap megfigyelőkre hivatkozva ennek okát abban látja, hogy Gyurcsány, a sikeres vállalkozó csak 2002-ben kapcsolódott be a politikába, s nem kedvelt a szocialisták idősebb nemzedékének körében. Elhangoznak olyan spekulációk is, hogy a dinamikus Gyurcsányt az MSZP a 2006-ban esedékes parlamenti választások idejére "építené fel" miniszterelnök-jelöltnek, ily módon az inkább visszafogott Kiss Péter most csak a Medgyessy Péter távozásával keletkezett űrt töltené be.

Kiss Péter kancelláriaminiszter
A Süddeutsche Zeitung Kiss Péter portréját is megrajzolta, s a szerző, Michel Frank úgy vélte: az egykoron a kommunista ifjúsági szervezetben is magas posztot betöltő, majd munkaügyi miniszterként dolgozó Kiss Péter "a háttérből csendesen irányító" politikusnak számít. A szerzőben felmerül az a kérdés, hogy Kiss, "az apparátus embere, akiből hiányolják a karizmát", képes lenne-e a következő választásokon felvenni a harcot "egy néptribun demagóg képességeivel" rendelkező Orbán Viktorral. Frank következtetése végül az, hogy Kiss Péter a miniszterelnöki poszton átmeneti személy lenne, "a helyet nyilvánvalóan fenn kell tartania az ifjútörök Gyurcsány Ferencnek, akiről azt tartják, hogy még nem érett a posztra".

A Süddeutsche Zeitung azt írja, hogy az MSZP hidegvérűen vizsgálja felül a 2002-es választások előtti döntését, amikor is "markáns fejek hiányában" Medgyessy Pétert szemelte ki, s megnyerte a választásokat, ám azóta népszerűségi mutatói a felére csökkentek. "Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán váltásról van-e szó, hisz Kiss az elmúlt két évben kancelláriaminiszterként lényegesen meghatározta a Medgyessy-kabinet politikáját" - olvasható a Süddeutsche Zeitungban.

Dicstelen vég

A liberális berlini Der Tagesspiegel szerint Medgyessy Péter szociális reformerként modernizálni akarta Magyarországot, és ez az éra most "meglehetősen dicstelenül" ér véget. Igencsak kétséges azonban - vélte a Der Tagesspiegel -, hogy véget lehet-e vetni a budapesti kormány valódi válságának. A kormány ugyanis egészében véve nem egységes abban, hogy miként lehet úrrá lenni a Magyarországot is szorításában tartó gazdasági válságnak. Medgyessy közép-bal kabinetje két évvel ezelőtt mérsékelt szociálliberális reformokat ígért. A választási ígéretek azonban, amelyek a nem éppen karcsú magyar hivatalnoki apparátus jövedelmének alapos feljavítását is tartalmazta, olyan sokba kerültek, hogy a költségvetési deficit robbanásszerűen megugrott, s ezért az euró 2008-ra beígért bevezetését egyelőre meghatározatlan időre elhalasztották - írta a berlini Der Tagesspiegel. Orientációs válság

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy látja, hogy az MSZP az európai parlamenti választásokon elszenvedett vereség óta "orientációs válságban" van. Szerinte a párt balszárnya Kiss Pétert támogatja, ez a szárny neoliberális politikát vet Medgyessy szemére, követeli "a visszatérést a szocializmus értékeihez". A frankfurti lap szerint az MSZP nem egységes az új pártelnök keresésében sem.

A jobboldali Die Welt hasonlóképpen értékel: a szocialista párt számos szárnyra szakad, az intrikák felőrlik erejét. Egységnek nyoma sincs. A dolgot nem teszi egyszerűbbé, hogy a szocialistáknak a Brüsszelbe távozó külügyminiszter, Kovács László helyére új pártelnököt is keresniük kell.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!